• 200 g białej komosy ryżowej
  • 3 kiszone cytryny
  • 5 marynowanych karczochów
  • 3 puszki sardynek najlepszej jakości
  • 1/2 granatu
  • 1 limonka albo cytryna
  • duża garść świeżych listków mięty
  • oliwa extra vergine

Sałatka z komosy ryżowej, sardynek, karczochów i kiszonych cytryn – pyszna, prosta i szybka.

Komosa ryżowa (quinoa – ZOBACZ) jest nie tylko pyszna i zdrowa, ale też doskonale sprawdza się w sałatkach, znakomicie zastępując takie glutenowe produkty jak kuskus czy bulgur.

W tym przepisie wykorzystałem specyficznie „przetworzone” składniki – świetne kiszone cytryny (ZOBACZ) o wyrazistym kwaśno-słonym, bardzo interesującym smaku, karczochy marynowane w lekkiej zalewie (ZOBACZ) oraz francuskie sardynki z puszki z manufaktury La Belle Iloise (ZOBACZ), ulokowanej na francuskiej wyspie leżącej na Atlantyku: Belle-Île-en-Mer.

To jeden z tych słynnych francuskich produktów (ZOBACZ), bez których nie można wyjechać z żadnego z północnych regionów Francji. Sardynki występują w różnych wariantach smakowych, a sprzedaje się je w ładnie zaaranżowanych butikach pod szyldem La Belle Iloise, w których można kupić wyłącznie rybne przetwory (rybki, pasty, etc.).

Sięgając po rybki z puszki, zawsze zwracaj uwagę na ich skład i wybieraj wyłącznie te bez żadnych sztucznych dodatków. Lista składników powinna obejmować tylko rybki, ewentualnie oliwę lub olej i przyprawy.

Brakujące składniki możesz w razie potrzeby zastąpić m.in. oliwkami, kaparami, suszonymi pomidorami lub innymi ulubionymi produktami. To sałatka bardzo otwarta na dowolną interpretację.

Komosa z sardynkami L_08

Komosa z sardynkami L_10

Komosa z sardynkami L_06

PRZEPIS:

  1. Dokładnie przepłucz komosę ryżową pod bieżącą wodą, po czym ugotuj ją w osolonej wodzie w proporcji jedna część komosy na dwie części wody (12 minut). Do ugotowanej komosy wlej chlust oliwy i sok z limonki, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  2. W tym czasie pokrój cytryny i przełóż je do miski. Dodaj sardynki, przekrojone na pół karczochy i miętę.
  3. Dodaj komosę, wlej jeszcze trochę oliwy, dopraw pieprzem (i w razie potrzeby solą), całość wymieszaj.
  4. Sałatkę podaj z pestkami granatu.

Komosa z sardynkami L_11

Komosa z sardynkami L_14

Komosa z sardynkami L_03

Komosa z sardynkami L_09

Komosa z sardynkami L_04