• 1-2 wędzone makrele (w zależności od wielkości)
  • 3-4 średniej wielkości bataty
  • ok. 100 g rukoli lub mieszanki rukoli i roszponki
  • 5 łyżeczek kaparów
  • 3 kopiaste łyżeczki musztardy dijon
  • 1/2 cytryny (lub więcej)
  • oliwa extra vergine
  • 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki (pimenton picante)
  • 1 kopiasta łyżeczka łagodnej wędzonej papryki (pimenton dulce) + trochę do dekoracji
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka owoców fenkułu (kopru włoskiego)
  • świeżo mielony pieprz, sól

Sałatka z makrelą i pieczonymi batatami.

To bardzo prosta sałatka, która łączy świetnie współgrające ze sobą smaki – wyrazistą rukolę, słodkie ziemniaki i wędzoną rybę. Całości dopełniają aromatyczne przyprawy i dość ostry, kwaskowaty dressing.

Bataty pieczone są najsmaczniejsze – stają się jeszcze słodsze, nabierają smaku dodanych przypraw, a ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Nie rezygnuj z tego etapu ani nie zastępuj batatów z pieca ziemniakami gotowanymi.

Jeśli nie przepadasz za kaparami, zastąp je oliwkami.

Pimenton w razie potrzeby możesz zastąpić zwykłą mieloną papryką (ostrą i łagodną).

Sprawdź też:

salatka-z-makreli-i-batatow-l_06

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Bataty obierz ze skórki i pokrój w zgrabne, niewielkie i dość cienkie kawałki. Przełóż je do brytfanki.
  3. Skrop bataty oliwą, dodaj sól, pieprz, ostry i łagodny pimenton, rozmaryn i koper włoski . Dokładnie wymieszaj dłońmi, by warzywa pokryły się oliwą i przyprawami.
  4. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut. Sprawdź, czy po tym czasie bataty są wystarczająco miękkie, w razie potrzeby wstaw je ponownie na chwilę do pieca. Upieczone bataty odstaw do ostygnięcia.
  5. W tym czasie przełóż rukolę do miski, wlej trochę oliwy i wymieszaj. Rozłóż rukolę na talerzach.
  6. Usuń skórę i kręgosłup z makreli i podziel ją na kawałki, starannie usuwając ości.
  7. Przygotuj sos: w słoiku umieść musztardę, sok z cytryny i oliwę, zamknij słoik i wymieszaj. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soku lub oliwy, by uzyskać gładki i dość płynny sos.
  8. Na rukoli ułóż bataty, kawałki wędzonej ryby i kapary. Skrop sosem musztardowym. Danie dodatkowo oprósz świeżo mielonym pieprzem i łagodnym pimentonem.

salatka-z-makreli-i-batatow-l_02

salatka-z-makreli-i-batatow-l_04