• ok. 100 g rukoli
  • 2 duże mandarynki (najlepiej bez pestek)
  • 50 g orzechów włoskich (lub pecan)
  • 1/2 granatu
  • ok. 150 g sera halloumi
  • 1/2 cytryny
  • oliwa extra vergine
  • olej do smażenia
  • pieprz

Sałatka z mandarynkami i grillowanym serem halloumi w rolach głównych.

O zaletach cypryjskiego sera halloumi, który doskonale nadaje się m.in. do smażenia i grillowania, niejednokrotnie pisałem już wcześniej.

Systematycznie, za każdym razem, gdy zamówię online kolejną kilkukilogramową porcję sera, powracam do przygotowywania potraw z wykorzystaniem tej właśnie właściwości halloumi.

Mandarynki najlepsze są w zimie. Poza sezonem, gdy przeważnie są suche, wiórowate i bez smaku najlepiej zastąpić je innym owocem, choćby gruszką czy śliwką.

Sałatka jest błyskawiczna w przygotowaniu, prosta, pyszna i kolorowa. Polecam!

Salatka z mandarynkami L_05

PRZEPIS:

1. Do miski wrzuć umytą i wysuszoną rukolę, dobrze oczyszczone z ewentualnych białych „nitek” cząstki mandarynek, orzechy i pestki granatu. By najłatwiej wydobyć pestki z owocu, przytrzymaj nad miską połówkę granatu dłonią od jego wewnętrznej strony i uderzaj łyżką w twardą skórę.

2. Ser podziel w razie potrzeby na mniejsze kawałki, posmaruj niewielką ilością oleju i usmaż z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej.

3. Usmażony ser pokrój w niewielką kostkę i dodaj do sałatki. Dopraw pieprzem (i solą, jeśli chcesz – ja w tym przepisie nie używam), wlej sok z cytryny i chlust oliwy. Wymieszaj całość.

Smacznego!

Salatka z mandarynkami L_04

Salatka z mandarynkami L_02