• 2 zielone cykorie
  • 2 marchewki
  • ok. 200 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1-2 jabłka
  • pół cytryny
  • oliwa extra vergine
  • kilka łyżeczek klasycznej musztardy
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • pieprz

Tylko cztery składniki, a efekt bardzo udany. Do tej sałatki najlepiej użyć groszku świeżego lub mrożonego, którego po rozmrożeniu nie trzeba poddawać obróbce cieplnej (np. Bonduelle).

1. Odetnijcie twardy koniec cykorii, przetnijcie je wzdłuż na pół i posiekajcie na podłużne cienkie kawałki.

2. Przekrójcie marchewki na pół i obieraczką do warzyw potnijcie je na cienkie paski.

3. Oddzielcie nożem miąższ jabłka od jego środkowej części z gniazdem nasiennym i posiekajcie je na podłużne paski.

4. Dodajcie groszek.

5. Przygotujcie dressing. W miseczce połączcie musztardę i oliwę, aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Dodajcie cytrynę, musztardę francuską i pieprz, a całość dobrze wymieszajcie.

6. Wlejcie dressing do sałatki i wymieszajcie dłońmi, by dokładnie pokrył wszystkie składniki.