• 200 g fety
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 podłużna szalotka lub 1 mała czerwona cebula
  • garść listków oregano
  • 1/2 małego pęczka pietruszki
  • 1-2 łyżeczki zataru
  • oliwa extra vergine

Sałatka z fety marynowanej w oliwie z zatarem i rzodkiewek.

To prosta sałatka złożona z ledwie kilku składników.

Marynowanie fety (koniecznie użyj prawdziwej greckiej fety (ZOBACZ), ponieważ nie osiągniesz odpowiedniego efektu z serem „typu feta”) w oliwie z zatarem sprawia, że ser nabiera nowego, fajnego i bardzo charakterystycznego smaku.

Smakową oliwę możesz wykorzystać później np. do innych sałatek albo np. do maczania w niej farinaty, czyli placka z mąki ciecierzycowej.

Jeśli po wyjęciu fety z marynaty w oliwie pozostaną jej drobinki, przecedź ją przez drobne sito.

Feta z rzodkiewkami L_02

PRZEPIS:

1. Pokrój fetę w kostkę i przełóż do miseczki. Wymieszaj (najlepiej w słoiku) kilkanaście łyżek oliwy z 1-2 łyżeczkami zataru. Zalej ser oliwą i odstaw na minimum godzinę (albo dłużej).

2. Pokrój rzodkiewki (najlepiej w różne kształty – np. ćwiartki i plasterki) i pomidorki. Przełóż do miski. Dodaj szalotkę pokrojoną na półtalarki oraz oregano i grubo posiekaną pietruszkę.

3. Przełóż do sałatki ser i wlej trochę oliwy z zalewy. Zatar dodaje potrawie ostrości, ale możesz doprawić sałatkę pieprzem i – jeśli potrzebujesz – solą (moim zdaniem feta jest wystarczająca słona). Wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

Feta z rzodkiewkami L_08

Feta z rzodkiewkami L_03