• 3 pomidory malinowe
  • ok. 10 dużych dojrzałych moreli wypestkowanych
  • ok. 250 g czereśni wypestkowanych
  • sporo listków świeżego tymianku (najlepiej cytrynowego)
  • 1/2 cytryny
  • 150 g fety
  • pieprz
  • oliwa extra vergine

Sałatka z moreli, pomidorów i czereśni.

Pomidory malinowe łączę z owocami często (np. sałatka z moreli i pomidorów). To proste zestawienie świetnie zdaje egzamin, a dodatkowo jest dobrym sposobem na pyszne spożytkowanie dużej ilości dojrzałych owoców, które trzeba jeść od razu. Mamy w ogrodzie tylko jedno drzewo morelowe, ale kiedy już obrodzi, przez kilka tygodni owoców jest pod dostatkiem. Sałatka z morelami pojawia się wtedy na stole częściej niż często, szczególnie w tygodniu, kiedy nie mam czasu gotować.

W poniższej wersji do moreli i pomidorów dorzuciłem słodkie i soczyste czereśnie. Całość uzupełnia śnieżnobiała feta, która dodaje słonawych nut i czyni sałatkę jeszcze bardziej pożywną i sycącą. Jeśli zależy Ci na wersji wegańskiej, pomiń ser. Taki posiłek to doskonały obiad w ciepłe dni – lekki i pełen najlepszych smaków lata.

PRZEPIS:

  1. Do miski dodaj pokrojone pomidory, ćwiartki moreli i czereśnie. Dodaj listki tymianku i świeżo zmielony pieprz.
  2. Wlej sok z cytryny oraz oliwę i wymieszaj.
  3. Przełóż sałatkę na talerz/półmisek, a na wierzchu rozkrusz fetę.

PS. Morele to rewelacyjne owoce, którymi co sezon nie możemy się nacieszyć. Przepyszne, soczyste, stosunkowo mało słodkie – w porównaniu choćby z brzoskwiniami – a przez to zdrowsze i mniej kaloryczne. Warto je jeść tak po prostu, to najlepsza przekąska na lato. Worek moreli bierzesz do pracy i lunch masz z głowy :-)