• 1/2 dyni piżmowej (część z gniazdem nasiennym)
  • pęczek bazylii greckiej
  • mały pęczek mięty
  • ok. 100 g twardego dojrzałego sera (tu: Fiore Sardo)
  • garść malin
  • 2 łyżeczki miodu
  • trochę soku z cytryny lub limonki
  • suszona papryczka chilli
  • 2 łyżeczki kolendry
  • sól, pieprz
  • oliwa extra vergine

Sałatka z pieczonej dyni i Fiore Sardo.

Zioła, pieczona dynia i dobry ser to kompozycja, która sprawdza się zawsze i wszędzie.

Dynia piżmowa pieczona w niewielkich, dość cienkich kawałkach nie potrzebuje wiele czasu w piekarniku, łatwo ją doprawić, a jej skórka jest pyszna i lekko chrupiąca. Użyłem dolnej części dyni (z gniazdem nasiennym), ponieważ takie kawałki mają ładniejszy kształt. W podobny sposób możesz upiec również hokkaido.

Do sałatki dodałem doskonały ser z Sardynii – Fiore Sardo. To po prostu najbardziej dojrzały i wyrazisty w smaku pecorino. Wytwarzany w 100% z owczego mleka sardyński pecorino stanowi chlubę wyspy i sprzedawany jest w postaci serów o różnym stopniu dojrzałości – od najmłodszego, miękkiego i łagodnego w smaku, poprzez kilka etapów pośrednich do twardego, bardzo intensywnego i wyrazistego, zarówno jeśli chodzi o smak, jak i aromat Fiore Sardo.

Fiore Sardo podaje się w restauracjach na Sardynii jako deser (ZOBACZ), na zakończenie posiłku. Nie jest to ser, którego można zjeść więcej niż małą porcję, dlatego doskonale sprawdza się także w sałatkach, choćby w takiej jak ta, gdzie jego mocny smak równoważy się ze słodko-pikantną dynią, miodowym sosem, malinami i mieszanką ziół. W Polsce bez problemu można kupić klasyczny pecorino, który sprawdzi się w tym przepisie równie dobrze.

Sięgnąłem po najprostsze świeże zioła – miętę i grecką bazylię, którą bardzo lubię ze względu na zgrabne, drobne listki. Jeśli wolisz, możesz użyć dowolnej innej bazylii, klasycznej, purpurowej albo np. tajskiej.

salatka-z-fiore-sardo-l_03

salatka-z-fiore-sardo-l_09

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Dynię piżmową przekrój na dwie części. Część z gniazdem nasiennym przekrój na pół. Usuń łyżką gniazdo nasienne i pokrój dynię w cienkie kawałki.
  3. Przełóż kawałki dyni do miski, skrop oliwą, dodaj sól, pieprz, pokruszone chilli i roztartą w moździerzu kolendrę. Wymieszaj i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstaw na górny poziom piekarnika na ok. 20 minut (w razie potrzeby nieco dłużej). Gotową dynię odstaw do ostygnięcia.
  5. Na talerzu rozrzuć listki mięty i bazylii. Ułóż na nich kawałki dyni. Pokrusz ser i rozrzuć maliny. Polej sosem na bazie oliwy, miodu i cytryny.

salatka-z-fiore-sardo-l_05

salatka-z-fiore-sardo-l_02

salatka-z-fiore-sardo-l_10