• ok. 200 g młodego szpinaku
  • 100 g fety
  • garść orzechów pecan
  • 4 średnie buraki
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy extra vergine
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • łyżka świeżych listków majeranku lub oregano
  • pieprz, sól

Sałatka z pieczonych buraków, fety i orzechów.

Szpinak świetnie współgra z burakami. Takie połączenie to rzecz jasna nic rewolucyjnego, nie zmienia to jednak faktu, że jest bardzo smaczne, szczególnie, jeśli do sałatki trafią buraki pieczone.

Do tego pyszna, słona i wyrazista w smaku feta, trochę chrupkich orzechów i gotowe.

Sałatkę podkręca sos na bazie miodu, octu balsamicznego, oliwy i aromatycznych przypraw, który służy tu zarówno jako dodatek do pieczenia buraków, jak i element dopełniający całość.

Sprawdź też inne przepisy z BURAKAMI, SZPINAKIEM lub FETĄ.

salatka-z-burakow-l_04

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Buraki obierz ze skóry, pokrój na niewielkie kawałki (nakładając gumowe rękawiczki przeznaczone do kontaktu z żywnością nie ubrudzisz dłoni) i przełóż do miski.
  3. W słoiku wymieszaj miód, oliwę, ocet, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i sporo pieprzu.
  4. Wlej do buraków mniej więcej połowę dressingu, dodaj zmiażdżone w moździerzu nasiona kolendry i wymieszaj. Przełóż buraki do naczynia do zapiekania, na tyle dużego, by warzywa utworzyły jedną warstwę.
  5. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut.
  6. Szpinak skrop niewielką ilością oliwy, wymieszaj i wyłóż na talerze. Dodaj upieczone buraki i orzechy. Polej dressingiem, dodaj pokruszoną fetę, posiekany szczypiorek i listki majeranku. Możesz również wszystkie składniki po prostu wymieszać w misce i podać w ten sposób.

salatka-z-burakow-l_03

salatka-z-burakow-l_01