• 6 małych buraków
  • 250 g świeżego szpinaku baby
  • ok. 200 g fety
  • oliwa extra vergine
  • czerwony ocet winny
  • sól, pieprz

Pieczone buraki sprawdzą się jako składnik wielu potraw. Ich przygotowanie trwa jednak dość długo, dlatego warto upiec ich od razu większą ilość, zwłaszcza, jeśli uda Wam się kupić zgrabne małe buraczki. Tym razem, piekłem buraki z przeznaczeniem na zupę-krem, ale żal było nie wykorzystać kilku z nich do przygotowania tej pysznej sałatki.

1. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 200 stopni i pieczcie nieobrane buraki w całości przez ok. 2 godziny.

2. Gotowe buraki ostudźcie i obierzcie ze skóry.

3. Do miski wrzućcie opłukany i wysuszony szpinak oraz pokrojone na ćwiartki małe buraki (jeśli są większe, po prostu pokrójcie je na mniejsze kawałki).

4. Wkruszcie do miski część fety i wlejcie dressing z oliwy, octu, soli oraz pieprzu.

5. Wymieszajcie sałatkę dłońmi i nałóżcie porcje na talerze.

6. Na wierzch każdej porcji dodajcie jeszcze trochę fety, całość skropcie oliwą i doprawcie pieprzem.

Pieczone buraki ze szpinakiem_02

Smacznego!