• kilka różnokolorowych marchewek (pomarańczowe, białe, purpurowe, żółte)
  • 2 korzenie pasternaku (opcjonalnie)
  • ok. 300 g brukselki
  • mały pęczek kolendry
  • kilka gałązek świeżego tymianku (może być suszony)
  • 2 łyżeczki owoców fenkułu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 kopiasta łyżeczka zataru
  • sól, pieprz
  • oliwa extra vergine
  • trochę soku z cytryny

Sałatka z pieczonych marchewek i brukselki.

Pisałem wielokrotnie, że pieczenie warzyw to moja ulubiona forma ich przyrządzania, zwłaszcza jeśli chodzi o warzywa korzeniowe (pasternak, marchew, buraki, rzodkiewki, rzepa, pietruszka, seler), ale także dynię, bataty czy ziemniaki.

Piec można oczywiście również np. surową brukselkę, która idealnie mięknie i pięknie się rumieni (zrumieniona brukselka to brukselka najlepsza).

Marchewki potrzebują znacznie więcej czasu, by odpowiednio zmiękły i nabrały rumieńców, dlatego wstaw je do piekarnika w pierwszej kolejności, a brukselkę dodaj później.

Towarzystwo świeżej kolendry i dressingu z zatarem doskonale uzupełnia tę prostą sałatkę na ciepło.

Sprawdź też inne przepisy z BRUKSELKĄ.

brukselka-z-marchewkami-l_03

brukselka-z-marchewkami-l_07

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Obrane ze skórki marchewki i pasternak podziel na mniejsze części (np. na połówki, a następnie pokrój je wzdłuż na połówki lub ćwiartki w zależności od długości i grubości warzyw). Przełóż marchewki do naczynia do zapiekania.
  3. Skrop marchewki oliwą i sokiem z cytryny, dodaj listki tymianku, owoce fenkułu, kminek, sól i pieprz. Wymieszaj i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.
  4. Usuń brzydkie listki brukselki. Większe sztuki przekrój na połówki, mniejsze pozostaw w całości. Skrop brukselki oliwą, dopraw pieprzem i solą.
  5. Wyciągnij marchewki z piekarnika (powinny już nieco zmięknąć) i ułóż na wierzchu brukselki. Wstaw pod górną grzałkę na kolejne 25-30 minut (do momentu, aż brukselki porządnie się zrumienią – ZOBACZ). Sprawdź czy marchewki są wystarczająco miękkie, jeśli nie, wstaw je do piekarnika na kilka dodatkowych minut. Jeśli brukselki są już mocno zrumienione, przykryj naczynie folią.
  6. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z zatarem.
  7. Marchewki i brukselki podaj z listkami świeżej kolendry, polane sosem.

brukselka-z-marchewkami-l_05