Sałatka z radicchio, pomarańczy i parmezanu.
Ser! Bez sera nie ma życia. A nawet jeśli jest, to co to za życie? Wegetacja smutna, nic poza tym. Zostało mi jeszcze trochę znakomitego 40-miesięcznego parmezanu z Cheese AD 2017, dodałem więc odrobinę do sałatki godnej Serowego Króla.
Wysokiej jakości ser z różnych rodzajów mleka, najlepiej owczego lub koziego i oczywiście niepasteryzowanego, to jeden z tych produktów, bez których nie mógłbym się obejść. Ilość gatunków i rodzajów sera, których warto spróbować w różnych regionach świata jest właściwie nieograniczona, czasem jednak warto wrócić do podstaw.
Certyfikowany i długo dojrzewający parmezan jest jednym z najszlachetniejszych i najsmaczniejszych serów na świecie, któremu warto oddać należny szacunek. Parmezan najczęściej dodaje się do potraw podawanych na gorąco, a jeśli już trafia do sałatek i zimnych przystawek, zwykle ściera się go na tarce na eleganckie płatki. W tym lekkim daniu proponuję podać go inaczej, dlatego po prostu kruszę ser na nieregularne kawałki, które wieńczą kompozycję. Podstawą sałatki jest chrupkie radicchio, które bardzo dobrze kontrastuje z soczystymi czerwonymi pomarańczami. Pozostając przy włoskich składnikach nie można zapomnieć o balsamico, który służy tu nie tylko jako składnik dressingu, ale dodaje również smaku i słodyczy cebulkom perłowym. Warto spróbować takiego połączenia, polecam!
Sałatka z radicchio, pomarańczy i parmezanu – SKŁADNIKI:
- 1 główka radicchio
- 4 czerwone pomarańcze
- duża garść listków świeżej mięty
- 2 garście cebulek perłowych
- kawałek parmezanu jak najlepszej jakości, najlepiej 36- lub 40-miesięczny
- 1 łyżeczka pieprzu z Madagaskaru (voatsiperifery) lub pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka owoców fenkułu (kopru włoskiego)
- oliwa extra vergine
- gęsty ocet balsamiczny dobrej jakości (najlepiej ocet z czystego moszczu gronowego długo dojrzewającego w dębowych beczkach)
- trochę oleju do smażenia
Sałatka z radicchio, pomarańczy i parmezanu – PRZEPIS:
- Odetnij końcówki cebulek, przekrój je na połówki i obierz ze skórki.
- Umytą główkę radicchio pokrój w plastry, a następnie na mniejsze części. Porozdzielaj je na kawałki pojedynczych liści. Przełóż do dużej miski.
- Pomarańcze okrój nożem ze skóry i albedo. Miąższ pokrój w plastry, a każdy plaster przekrój na pół. Kawałki pomarańczy przełóż do miski z radicchio.
- Odłóż kilka najładniejszych drobnych listków mięty, a resztę mięty porwij dość drobno i dodaj do sałatki.
- W moździerzu bardzo dokładnie rozgnieć pieprz i owoce fenkułu. Tak uzyskaną przyprawę dodaj do sałatki. Wlej porządny chlust oliwy oraz trochę octu balsamicznego. Wymieszaj i odstaw.
- Na patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć cebulki. Podsmaż je, aż zrumienią się i zmiękną, a następnie wlej chlust octu balsamicznego. Podduś całość, aż ocet odparuje, a cebulki ładnie się uduszą.
- Rozdziel sałatkę na porcje. Na wierzch wyłóż cebulki z patelni, dodaj pokruszony Parmezan oraz odłożone wcześniej listki mięty.
Powyższy przepis przygotowałem dla magazynu Kuchnia (publikacja w nr 04/2018)
Wspaniała sałatka. Idealnie dobrane składniki i te kolory… :)
Z roślin można przyrządzić najpiękniejsze jedzenie:-)