• 250 g świeżego spaghetti
  • 100 g rukoli
  • 20 krewetek Black Tiger
  • 1 cytryna
  • 1 papryczka chilli
  • garść listków świeżej mięty
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • oliwa extra vergine

Nie jest już chyba tajemnicą, że jestem miłośnikiem sałatek makaronowych ;-). Opisana tu wersja z krewetkami na ciepło to jedna z moich ulubionych.

1. Ugotujcie makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.

2. W tym czasie opłuczcie i wysuszcie rukolę.

3. Odcedźcie makaron i przelejcie go zimną wodą.

4. Wymieszajcie w salaterce (dłońmi) makaron z rukolą i oliwą, a następnie rozłóżcie porcje na talerzach.

5. Przekrójcie wzdłuż papryczkę chilli, usuńcie pestki i posiekajcie.

6. Na rozgrzanej patelni przez trzy minuty smażcie krewetki wraz z chilli i miętą.

7. Dodajcie sok z cytryny i wędzoną paprykę. Gotujcie, aż sos się podgrzeje.

8. Rozłóżcie krewetki na porcjach makaronu i rukoli, oraz polejcie sosem z patelni.