- 250 g świeżego spaghetti
- 100 g rukoli
- 20 krewetek Black Tiger
- 1 cytryna
- 1 papryczka chilli
- garść listków świeżej mięty
- pieprz
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- oliwa extra vergine
Nie jest już chyba tajemnicą, że jestem miłośnikiem sałatek makaronowych ;-). Opisana tu wersja z krewetkami na ciepło to jedna z moich ulubionych.
1. Ugotujcie makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
2. W tym czasie opłuczcie i wysuszcie rukolę.
3. Odcedźcie makaron i przelejcie go zimną wodą.
4. Wymieszajcie w salaterce (dłońmi) makaron z rukolą i oliwą, a następnie rozłóżcie porcje na talerzach.
5. Przekrójcie wzdłuż papryczkę chilli, usuńcie pestki i posiekajcie.
6. Na rozgrzanej patelni przez trzy minuty smażcie krewetki wraz z chilli i miętą.
7. Dodajcie sok z cytryny i wędzoną paprykę. Gotujcie, aż sos się podgrzeje.
8. Rozłóżcie krewetki na porcjach makaronu i rukoli, oraz polejcie sosem z patelni.
Pachnie aż na Mazurach :)
Robiłem. No i niestety jest jeden problem: Żona chce WIĘCEJ! :)
Polecam, bo smaki tak idealnie się komponują, że nawet nie trzeba ich doprawiać. Bardzo proste, smaczne i efektowne danie.
Z naciskiem na „proste” :-)
Właśnie wróciłam z Włoch. Zajadałam się wszystkim co było z owocami morza m.in podobną salatką. Pyszności, polecam.
PYCHOTA!!!!!
:-)