Sałatka z truskawkami i szpinakiem.

Sałatka z truskawkami i szpinakiem to klasyk, który przygotowuję odkąd pamiętam. Obydwoje uwielbiamy świeży szpinak (to już właściwie obsesja!), a ile kupuję go przez cały sezon wiem tylko ja, rodzina Majlertów i kilku sprzedawców spod Hali Mirowskiej 😉 To właśnie dlatego szpinak tak często pojawia się w różnych przepisach. Zarówno na ciepło, we wszelkiego typu warzywnych daniach jednogarnkowych i zupach, jak i na zimno – przede wszystkim jako baza sałatek, ale też składnik smoothies, a czasem nawet deserów (patrz: Lody szpinakowe).

Pierwsza wersja, łącząca obydwa te składniki, pojawiła się na blogu lata temu, a dziś głośno domaga się wymiany zdjęć. Od tego czasu sprawdziłem tyle wariantów połączeń szpinaku lub innych zielonych liści (roszponki, rukwi wodnej, rukoli) i truskawek z najróżniejszymi serami przywożonymi z urlopów, że sam ich już nie zliczę. Jednym z ostatnich takich przepisów jest sałatka z norweskim brunostem o smaku solonego karmelu, którą znajdziesz tutaj. Dziś pora na jeszcze inny wariant z jednym z najlepszych i najsmaczniejszych serów na świecie.

Słodkie soczyste truskawki i łagodny szpinak idealnie się komponują, a smak podbijają tu pieprz oraz rewelacyjny Queso de Gamonéu DOP z niepasteryzowanego mleka (a konkretnie z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego). To dojrzały, lekko wędzony, słony ser z Asturii o wyrazistym aromacie i wspaniałym głębokim smaku, który przyjechał z nami tym razem nie z północy Hiszpanii, a z południa – w Sewilli również można go znaleźć 🙂 Pierwszy raz trafiliśmy na niego w wine barze Queijaria w Lizbonie, o którym więcej możesz przeczytać w tym wpisie. Gdziekolwiek spotkasz Gamonéu, spróbuj go koniecznie!

W razie potrzeby Gamonéu możesz zastąpić na przykład parmezanem, pecorino lub grana padano. Kwiaty cukinii możesz pominąć albo zastąpić innymi – dodają koloru, ale nie są tu niezbędne. Dorzucam je wtedy, kiedy mam je pod ręką. W braku orzechów pecan, użyj włoskich, laskowych, migdałów lub nerkowców. Świetnie sprawdzą się też piniole albo pistacje.

Sałatka z truskawkami i szpinakiem

Sałatka z truskawkami i szpinakiem

Sałatka z truskawkami i szpinakiem – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

  • 200 g młodego szpinaku
  • ok. 12-15 truskawek
  • garść orzechów pecan
  • 200 g sera Gamoneu DOP (albo innego dojrzałego sera, na przykład parmezanu, pecorino, grana padano, etc.)
  • świeżo mielony czarny pieprz lub łagodny pieprz z Madagaskaru o owocowym aromacie, roztarty w moździerzu – voatsiperifery
  • oliwa extra vergine
  • 4 kwiaty cukinii (opcjonalnie, można pominąć)

Sałatka z truskawkami i szpinakiem – PRZEPIS:

  1. Szpinak dokładnie umyj i osusz. Jeżeli używasz szpinaku prosto z pola (jak ten od Majlertów) wcześniej usuń korzonki.
  2. Przełóż szpinak do miski, dodaj pieprz, wlej trochę oliwy i wymieszaj.
  3. Truskawki opłucz, usuń szypułki i pokrój owoce w plasterki.
  4. Odetnij dolną część kwiatów cukinii usuwając pręcik, przepłucz i każdy kwiat ostrożnie porwij na paski.
  5. Przełóż szpinak do głębokich talerzy, na wierzchu ułóż kwiaty cukinii.
  6. Dodaj truskawki i pokruszony ser. Posyp grubo posiekanymi orzechami pecan.
  7. Na koniec skrop oliwą. Powtarzaj przez cały sezon 🙂

Sałatka z truskawkami i szpinakiem

Sałatka z truskawkami i szpinakiem