• 100 g młodych liści mangolda
  • ok. 100 g sera Ost Lagrad
  • 4 świeże figi
  • 1/2 granatu
  • oliwa extra vergine
  • pieprz
  • sól (opcjonalnie)

Sałatka z figami i granatem.

W IKEA nie bywam często, ale kiedy już tam wpadam, nie odpuszczam sobie wizyty w sklepiku ze szwedzkimi produktami spożywczymi.

Prócz smacznych dżemów – jagodowego i agrestowego – warto zaopatrzyć się także w ichniejszy, bardzo dobry półtwardy ser Ost Lagrad. Można wykorzystać go później na przykład do takiej sałatki.

 

Sałatka z figami i granatem_16

PRZEPIS:

1. Do miski wrzućcie młode liście mangolda, świeże figi pokrojone na ćwiartki oraz pokrojony w kostkę ser.

2. Dodajcie oliwę extra vergine, doprawcie pieprzem i (w razie potrzeby, ja nie używam) solą, i wymieszajcie.

3. Dłońmi wyłóżcie porcje sałatki na talerze, posypcie pestkami granatu (jak łatwo wydobyć pestki z owocu – INSTRUKCJA – pkt 5), i gotowe.

Smacznego!