• 300 g szparagów
  • 4 świeże figi
  • kiełki słonecznika (85 g)
  • 2 garście orzechów włoskich
  • garść świeżych listków mięty
  • ok. 100 g świeżego pecorino
  • oliwa extra vergine
  • sok z połowy cytryny

Bardzo lubię sałatki z dodatkiem jednego ciepłego składnika. Idealnie nadają się do tego szparagi.

Nie jestem wielkim miłośnikiem gotowanych szparagów, zdecydowanie wolę je w wersji smażonej lub grillowanej. Nie znoszę także psucia ich przez dodawanie niepotrzebnych sosów, często „klasycznie” zestawianych razem (np. holenderski).

W lekkiej sałatce w zupełności wystarczy trochę oliwy i soku z cytryny. Swoją drogą, szparagi zdecydowanie zbyt rzadko pojawiają się w sałatkach, a przecież pasują do nich idealnie. Na przykład do takiej:

Salatka ze szparagami Low_08

PRZEPIS:

  1. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Usmaż szparagi na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
  2. W tym czasie do miski wrzuć umyte i wysuszone kiełki, pokrojone figi oraz orzechy.
  3. Przygotuj sos na bazie oliwy i cytryny.
  4. Gotowe szparagi pokrój na kawałki i dodaj do miski. Wlej sos, dodaj miętę i wymieszaj.
  5. Wyłóż sałatkę na talerze, a na wierzchu każdej porcji ułóż połamane kawałki pecorino. Ser możesz dodać też do sałatki wcześniej, razem ze szparagami.

Salatka ze szparagami Low_03

Salatka ze szparagami Low_06