• 250 g świeżego szpinaku baby
  • 500 g boczniaków
  • 10 jaj przepiórczych
  • łyżka ziaren słonecznika
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz

Boczniaki to znakomite grzyby, które można wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie nadają się m.in. do sałatek, jako gorący składnik. Lubią towarzystwo szpinaku, dlatego warto skomponować je razem.

1. Jajka ugotujcie na twardo i wystudźcie w zimnej wodzie. Jeśli nie macie jaj przepiórczych, możecie użyć kurzych.

2. Szpinak opłuczcie, wysuszcie i rozłóżcie na dwóch talerzach, a następnie porządnie skropcie oliwą, lekko wymieszajcie i oprószcie go pieprzem.

3. Obierzcie jajka i pokrójcie je na połówki.

4. Na gorącej i suchej teflonowej patelni uprażcie ziarna słonecznika.

5. Usmażcie boczniaki na dużym ogniu. Najlepiej smażyć grzyby pojedynczą warstwą, dlatego przy takiej ilości boczniaków używam dwóch patelni (w tym tej samej, na której wcześniej prażyłem ziarna słonecznika). Przyprawcie boczniaki sporą ilością pieprzu, ale nie używajcie soli.

6. Gotowe grzyby rozłóżcie na szpinaku, a na nich połówki jajek.

7. Całość skropcie oliwą z oliwek, oprószcie solą i posypcie ziarnami słonecznika.

Smacznego!