• 1 pierś z kurczaka
  • 150 g świeżego szpinaku baby
  • 3 czerwone cykorie
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka łyżek oliwek
  • sól, pieprz
  • mielona papryka chilli
  • mielona papryka wędzona
  • oliwa extra vergine
  • sok z połowy cytryny (lub sok z cytryn Monini)

Dziś kolejny przepis na szybką sałatkę, której większość składników dostępna jest w zasadzie zawsze, bez większego problemu. Jej baza to kurczak, cykoria i szpinak – ten ostatni spokojnie można zastąpić inną zieleniną dowolnego rodzaju.

1. Opłuczcie szpinak, wysuszcie go w suszarce do sałaty oraz przełóżcie do salaterki.

2. Posiekajcie cykorię i dodajcie do salaterki.

3. Pierś z kurczaka przekrójcie wzdłuż na dwa cieńsze kotlety. Posypcie je solą i pieprzem, a następnie smażcie z dwu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej.

4. W tym czasie dokończcie przygotowanie sałatki – dodajcie oliwki i pokrojone pomidory.

5. Przygotujcie dressing: w miseczce wymieszajcie sok z połowy cytryny (lub sok z cytryn Monini), oliwę i dwa rodzaje mielonej papryki. Dressing wlejcie do sałatki.

6. Gotowego kurczaka pokrójcie na ukos na plastry, dodajcie do sałatki i wymieszajcie wszystkie składniki.