• 250 g świeżego szpinaku typu baby
  • 1 świeży nieduży dojrzały ananas (lub 1/2 dużego)
  • dobry ser pleśniowy (200 g, tu: camembert)
  • 2 limonki
  • 2 łyżki dobrego miodu

Sałatka ze szpinaku, ananasa i dobrego sera z aromatycznym dressingiem miodowo-limonkowym.

To jedna z tych banalnie prostych sałatek, które zawsze doskonale się sprawdzają; oczywiście pod warunkiem, że nie masz nic przeciw sałatkom o wyraźnie słodkiej nucie.

Szpinak nadaje się tu idealnie, ponieważ jest bardzo uniwersalny. Prócz tradycyjnych zastosowań, wykorzystywałem go m.in. choćby do koktajlu (SŁODKI KOKTAJL SZPINAKOWY) czy lodów (ZIELONY SORBET). Nic nie stoi na przeszkodzie, by tym razem zagrać z ananasem.

 

Salatka szpinak ananas L_04

Salatka szpinak ananas L_03

PRZEPIS:

1. Do miski wrzuć opłukany i wysuszony (w suszarce do sałaty) szpinak.

2. Do miseczki wyciśnij sok z limonek (nie zastępuj limonki cytryną, w połączeniu z miodem mniej kwaśna limonka sprawdza się zdecydowanie lepiej) i dodaj 2 łyżki miodu. Porządnie wymieszaj składniki dressingu łyżeczką, tak by dobrze się połączyły.

3. Wlej do szpinaku większość dressingu i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj całość.

4. Odetnij od ananasa górną część z liśćmi oraz spód, a następnie nożem odkrój skórę od miąższu. Obrany ananas przekrój wzdłuż na ćwiartki, usuń twardszy środek, pozostawiając tylko miękki i słodki miąższ. Każdą ćwiartkę pokrój wzdłuż na 2-3 części, a każdą z nich – na małe kawałki.

5. Do szpinaku dodaj ananasa (jeśli jest go zbyt dużo, zostaw część i wykorzystaj w innym daniu) oraz pokrojony w kostkę ser (ZOBACZ).

6. Wlej resztę dressingu, wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

Salatka szpinak ananas L_01

Salatka szpinak ananas L_05