• 200 g salsicci (naturalnie bezglutenowa włoska kiełbasa)
  • 250 g gotowanych kasztanów
  • 400 g czerwonych winogron, pokrojonych na połówki
  • 25 g dobrej gorzkiej czekolady drobno posiekanej (najlepiej do gotowania, tu: Bresco)
  • trochę whisky
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżka pistacji, grubo posiekanych

Salsiccia z winogronami i kasztanami w sosie czekoladowym.

Salsiccia, czyli włoski odpowiednik chorizo (szczególnie, jeśli masz do czynienia z salsiccią picante) z dodatkiem winogron, kasztanów i… sosem czekoladowym? Zdecydowanie tak, spróbuj koniecznie!

Możliwe, że takie połączenie z początku wyda Ci się nieco dziwne albo przynajmniej nietypowe, ale zapewniam, że czekolada świetnie łączy się z mięsem, dlatego sprawdza się tu bardzo dobrze i idealnie współgra ze smakiem ostrej salsicci.

Jeśli nie dysponujesz tym typem włoskiej kiełbaski, użyj podobnego w konsystencji chorizo (w razie potrzeby poszukaj bezglutenowego). Chorizo jest jednak tłustsze niż salsiccia, w związku z czym prawdopodobnie w tym przypadku na patelni wytopiłoby się z niego nieco więcej tłuszczu. W razie potrzeby część tłuszczu możesz odlać przed dodaniem kasztanów – tu wystarczy niewielka ilość. Pistacje możesz zastąpić dowolnymi innymi orzechami albo kakaowymi nibsami.

Salsiccia z czeko L_09

Salsiccia z czeko L_02

PRZEPIS:

  1. Na suchej patelni rozłóż plasterki kiełbasy i podsmaż z dwóch stron.
  2. Zdejmij kiełbasę z patelni, pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz i dodaj kasztany. Smaż, mieszając przez 2-3 minuty, a następnie dodaj winogrona.
  3. Gdy winogrona zaczną mięknąć, dodaj kiełbasę i listki tymianku, wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.
  4. Przełóż zawartość patelni na talerze i wlej na patelnię porządny chlust whisky, a po chwili, gdy alkohol zacznie wrzeć, zdejmij patelnię z ognia i dodaj drobno posiekaną czekoladę. Wymieszaj całość rózgą, aż uzyskasz dość gęsty, ale płynny sos. W razie potrzeby dolej więcej whisky.
  5. Porcje polej sosem, a wierzch posyp grubo posiekanymi pistacjami.

Salsiccia z czeko L_10

Pieczywo chrupkie grzaniec L_13

Salsiccia z czeko L_03

Salsiccia z czeko L_01