• 6-8 cieniutkich plasterków prosciutto
  • 1 mała cykoria
  • opakowanie (100 gramów) dowolnej odmiany sałaty dostępnej w sklepach (np. rukola, roszponka, mix sałat bianco i rosso)
  • garść bazylii
  • dwie garście czarnych oliwek
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 jajka
  • oliwa extra vergine
  • ocet balsamiczny
  • glassa balsamiczna
  • sól, pieprz, chilli, suszona pietruszka

Przepis na tę elegancką sałatkę inspirowany jest pomysłem Jamiego Olivera, na który trafiłem w jednej z jego książek. Nie dość, że sałatka wspaniale prezentuje się na talerzu, to jeszcze połączenie składników sprawdza się doskonale.

Na dużych talerzach układamy pojedynczą warstwę szynki parmeńskiej (prosciutto, po 3-4 plasterki na talerz). Do miski wrzucamy opłukaną i wysuszoną sałatę, pokrojoną w cienkie plasterki cykorię, bazylię, oliwki i pokrojone pomidory. Dodajemy oliwę i ocet balsamiczny, a następnie wszystko delikatnie mieszamy dłońmi i wykładamy na talerze z szynką. Postarajcie się nie wykładać na talerz zbyt dużo sałaty, dzięki temu sałatka zyska na elegancji; 3-4 spore garście na jeden talerz powinny wystarczyć.

W drugiej misce rozbijamy dwa jajka, roztrzepujemy, dodajemy trochę wody, sól, pieprz, chilli i pietruszkę oraz mieszamy. Smażymy na patelni 2-3 dość cienkie omleciki. Gotowe omlety zwijamy i kroimy na grube plastry. Rozrzucamy plastry na sałatce tak, by ładnie się rozwinęły. Całość dekorujemy kremem balsamicznym. Ma on łagodniejszy, słodkawy smak, więc mimo użycia wcześniej octu, sałatka nie będzie miała zbyt ostrego smaku.