• 600 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 50 g masła kakaowego
  • 6-8 świeżych daktyli wypestkowanych
  • 50 g kaszy jaglanej (suchej)
  • gałka muszkatołowa
  • wanilia (1-2 laski)
  • kilka wiśni (tu: z kompotu)
  • kakaowe nibsy do dekoracji (opcjonalnie)

Semifreddo truskawkowe.

Prosty owocowy deser na zimno w zdrowszej wersji – bez cukru, jajek i nabiału.

Semifreddo (‚pół-mrożony’) to coś na kształt połączenia sorbetu i zmrożonego ciasta. Trochę przypomina lody, ale ma lżejszą i mniej zwartą konsystencję. Tradycyjna receptura bazuje na trzech głównych składnikach, tj. na śmietance, jajkach i cukrze.

Możesz użyć do niego dowolnych owoców, zarówno świeżych, jak i mrożonych. Świetnie sprawdzą się w szczególności naturalnie i mocno słodkie truskawki, jagody, morele czy brzoskwinie.

Jeśli wolisz, kaszę jaglaną możesz zastąpić bezglutenowymi płatkami owsianymi – są na tyle delikatne i miękkie, że nie wymagają namaczania.

Masło kakaowe (ZOBACZ) nadaje semifreddo fajnego kakaowego aromatu, bez smaku typowego dla czekolady; zapach masła w postaci nierozpuszczonej jest niesamowicie intensywny, więc przy okazji świetnie aromatyzuje kuchenne szafki:-)

Semifreddo L_02

PRZEPIS:

  1. Ugotuj kaszę jaglaną: przepłucz pod zimną bieżącą wodą, przesyp do garnka, zalej wodą w proporcji jedna część kaszy na trzy części wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 12-15 minut.
  2. Zmiksuj kaszę z truskawkami i wypestkowanymi daktylami. Przelej do miski.
  3. W małym rondlu rozpuść masło kakaowe (ZOBACZ) i wlej do miski. Wymieszaj dokładnie łyżką do pełnego połączenia składników. Dodaj świeżo startą gałkę muszkatołową, wanilię i wymieszaj.
  4. Przelej do formy silikonowej (tu: 17 cm średnicy), na wierzchu ułóż owoce i posyp całość kakaowymi nibsami (ZOBACZ).
  5. Wstaw do zamrażarki na kilka godzin albo na całą noc, jeśli jest taka potrzeba. Deser po nocy spędzonej w zamrażarce kroi się łatwo ostrym nożem.

Semifreddo L_03