• 150 g czarnej komosy ryżowej (quinoa)
  • 2 małe kiście winogron
  • kawałek sera dobrej jakości (tu: Casizolu)
  • mała garść pistacji niesolonych, grubo posiekanych
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu (rozgniecionego w moździerzu)
  • pieprz
  • oliwa extra vergine
  • mała garść listków kocimiętki lub mięty

Ser Casizolu z makiem z komosy ryżowej i pieczonymi winogronami.

Tylko trzy bazowe składniki: komosa ryżowa, winogrona i ser. Całość gra ze sobą idealnie.

Głównym bohaterem jest tu ser Casizolu, wytwarzany wyłącznie na Sardynii z mleka krów rasy Bruno Sarda (CASIZOLU). Ser wyróżnia się wyjątkowym gruszkowatym kształtem, a najprościej kupić go na sardyńskich targach, np. Mercato di San Benedetto albo spróbować w restauracjach. Przy okazji urlopu na Sardynii warto przywieźć go do PL :-)

Casizolu ma zwartą, a jednocześnie dość miękką i nieco lepką konsystencję (to młody ser. W rezultacie mimo zwartej struktury wręcz rozpływa się na języku. Jego smak jest łagodny i mleczny, a jednocześnie wyrazisty. W razie potrzeby możesz oczywiście zastąpić go innym serem dobrej jakości o podobnych właściwościach, albo wręcz przeciwnie – sprawdzi się tu nawet ostry, bardziej wyrazisty ser w rodzaju roqueforta lub gorgonzoli.

Smażona quinoa nabiera chrupkości, lekko strzela pod zębami i do złudzenia (nawet kolorystycznie) przypomina mak. Smakuje znakomicie.

Komosa i winogrona L_01

Komosa i winogrona L_04

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Winogrona delikatnie przepłucz pod bieżącą wodą i ułóż w naczyniu do zapiekania. Skrop oliwą, oprósz pieprzem i szczyptą kardamonu. Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.
  3. Ugotuj komosę ryżową (w proporcji 1 część komosy na 2 części wody). W razie potrzeby odcedź.
  4. Na gorącą patelnię wlej trochę oliwy, a następnie przełóż komosę. Dodaj łyżkę miodu i smaż, mieszając, przez kilka minut, aż komosa stanie się chrupka i sucha. Pod koniec smażenia dodaj pozostały kardamon i trochę pieprzu. Zdejmij z patelni, dodaj zioła i wymieszaj.
  5. Przełóż komosę na talerze (opcjonalnie: możesz polać ją sokiem, który puściły winogrona podczas pieczenia). Na komosie ułóż winogrona i po kilka plasterków sera na porcję. Skrop miodem i posyp posiekanymi pistacjami. Podawaj od razu.

Komosa i winogrona L_06

Komosa i winogrona L_03