• 1/2 główki sałaty strzępiastej
  • niewielka kiść czerwonych winogron
  • ok. 150-200 g świeżych fig
  • ok. 200 g dojrzewającego sera dobrej jakości
  • solidny chlust czerwonego wytrawnego wina (tu: Rioja Joven)

Sałata, owczy ser plus gorący sos figowo-winogronowy na bazie czerwonego wytrawnego wina – czyli ciąg dalszy FiK-owego gotowania w Barcelonie.

Lubię figi i winogrona na ciepło, dlatego połączyłem je w sosie na bazie wina. Do tego klasyczne zestawienie twardego, dojrzewającego sera i sałaty.

Prostota w każdym calu, tym bardziej, że kombinowaniu nie sprzyjało ani bardzo skromne wyposażenie kuchni, ani też okoliczności. Urlop rządzi się swoimi prawami, w których nie ma miejsca na zbyt długie przesiadywanie w kuchni:-)

Inne proste przepisy z Barcelony, oparte na lokalnych składnikach z targów i małych sklepików, które jednocześnie bez większych problemów można również nabyć w Polsce, znajdziesz pod poniższymi linkami:

SAŁATKA: JAMON, FIGI I ZIELONE MANDARYNKISMAŻONE RYDZE Z CHORIZOSMAŻONE PLANTANY W POMARAŃCZOWYM SYROPIEMAKARON Z CHORIZO I FIGAMI

image

image

PRZEPIS:

1. Pokrój figi na kawałki, a winogrona na połówki.

2. Wrzuć owoce na patelnię i dodaj solidny chlust wina. Duś całość, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje i nabierze smaku.

3. W tym czasie na talerzach rozłóż liście sałaty i ułóż plastry sera.

4. Ser polej gorącym sosem prosto z patelni.

Smacznego!

image

image

image