• dojrzały ser pleśniowy (200 g)
  • 14 moreli (polskich, dość małych)
  • 2 płaskie brzoskwinie (Ufo)
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina (tu: muscadet)
  • garść orzechów włoskich
  • pół ziarenka tonki (albo gałki muszkatołowej)
  • pieprz

Ser pleśniowy zapiekany z morelami pod orzechową posypką z tonką.

Dojrzały ser pleśniowy zapiekany z morelami, brzoskwiniami, winem i orzechową posypką – świetny wytrawny sezonowy przepis we francuskim stylu.

Uważny czytelnik FiKa zapewne nieraz już zauważył, że bardzo lubię połączenia serów z owocami i wykorzystuję ten patent na różne sposoby (sprawdź na przykład: ser z figami, z gruszkami, z figami i winogronami, z truskawkami i rabarbarem).

Tym razem bardzo dojrzały (im bardziej dojrzały, tym lepiej) francuski ser o cienkiej skórce (ZOBACZ) połączyłem z pysznymi polskimi morelami (tu: z mojego ogrodu), brzoskwiniami, które dodają daniu odpowiedniej dawki słodyczy oraz białym wytrawnym winem (muscadet).

Zarówno do uduszenia owoców, jak i do zapieczenia sera użyłem jednej patelni – nadającej się do wstawienia do piekarnika (WOLL Logic –> takiej samej, jak w TYM PRZEPISIE – więcej dowiesz się TUTAJ). Postaraj się mieć taką patelnię w swym kuchennym arsenale, ponieważ niezwykle ułatwia to pracę. W razie potrzeby możesz również przełożyć podduszone owoce do naczynia do zapiekania i w ten sposób zapiec je wraz z serem.

Ser z morelami L_04

Ser z morelami L_07

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Morele i brzoskwinie umyj, wypestkuj i podziel na cząstki – morele na połówki lub ćwiartki, a brzoskwinie – na ósemki.
  3. W niewielkiej, głębszej patelni – nadającej się także do wstawienia do piekarnika – podduś wraz z winem morele oraz brzoskwinie.
  4. Posiekaj orzechy i dodaj do nich trochę startej tonki (tu: pół ziarenka).
  5. Gdy owoce zmiękną i zaczną się rozpadać, dopraw je pieprzem, wkomponuj w środek naczynia ser, zanurzając go w owocach. Całość posyp orzechami z tonką (ZOBACZ).
  6. Wstaw do piekarnika na 5-8 minut.

Smacznego!

Ser z morelami L_05

Ser z morelami L_06

Ser z morelami L_02