• 250 g dojrzałego miękkiego sera (tu: Robiola di Bosco)
  • 2 łodygi rabarbaru
  • ok. 250 g truskawek
  • solidny chlust porto (tawny)
  • 1 laska wanilii
  • pieprz
  • trochę oliwy
  • świeży tymianek

Ser zapiekany z duszonymi truskawkami i rabarbarem.

Ten przepis inspirowany jest daniem, które jedliśmy w restauracji Bacalhau w Porto, choć zasadniczo jedynym punktem wspólnym tych receptur jest fakt, że w każdej z nich występuje zapiekany ser.

Używam doskonałego włoskiego dojrzałego sera ROBIOLA, którego jedną z wielu zalet (obok absolutnie wyjątkowego smaku) jest pyszna, dość gruba i – co najważniejsze – jadalna skórka (ZOBACZ). A właśnie serowej skórki, która powstrzyma ser przed całkowitym rozlaniem się w naczyniu i jednocześnie zapiecze się pod wpływem temperatury, szukałem do tego przepisu. Możesz oczywiście zastąpić robiolę innym dojrzałym miękkim serem, który uda Ci się dostać (np. taleggio albo TAKIM).

Robiola z truskawkami L_06

By wzmocnić nawiązanie do Portugalii, do owoców dodałem porto (ponownie – tawny), ale jeśli wolisz, możesz zastąpić je słodkim winem, octem balsamicznym, a nawet wodą.

Nie używam cukru, w związku z czym sos jest dość kwaskowaty – właśnie taki świetnie pasuje do wyraźnego w smaku i tłustego sera. Jeśli wolisz, dodaj do sosu nieco cukru lub miodu.

Robiola z truskawkami L_02

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Opłukany rabarbar obierz ze skórki i pokrój w plastry.
  3. Wrzuć rabarbar do garnka, dodaj truskawki (opłukane, bez szypułek, w całości, a większe sztuki przekrój na pół), wlej porto i duś mieszając.
  4. Gdy owoce zaczną mięknąć i wydzielać sok, dodaj trochę pieprzu, ziarenka z laski wanilii oraz wrzuć skórki wanilii do garnka. Duś owoce, aż będą całkowicie miękkie (ale nie rozpadną się), a sok, który wydzielił się zgęstnieje (ZOBACZ).
  5. W dwóch natłuszczonych niewielką ilością oliwy naczynkach do zapiekania ułóż porcję sera (skórką do góry) i dodaj owoce wraz z sosem.
  6. Wstaw do piekarnika na ok. 15-20 minut, aż ser roztopi się, a skórka przypiecze.
  7. Gotowe porcje posyp listkami świeżego tymianku.

Robiola z truskawkami L_08

Robiola z truskawkami L_01