- 250 g dojrzałego miękkiego sera (tu: Robiola di Bosco)
- 2 łodygi rabarbaru
- ok. 250 g truskawek
- solidny chlust porto (tawny)
- 1 laska wanilii
- pieprz
- trochę oliwy
- świeży tymianek
Ser zapiekany z duszonymi truskawkami i rabarbarem.
Ten przepis inspirowany jest daniem, które jedliśmy w restauracji Bacalhau w Porto, choć zasadniczo jedynym punktem wspólnym tych receptur jest fakt, że w każdej z nich występuje zapiekany ser.
Używam doskonałego włoskiego dojrzałego sera ROBIOLA, którego jedną z wielu zalet (obok absolutnie wyjątkowego smaku) jest pyszna, dość gruba i – co najważniejsze – jadalna skórka (ZOBACZ). A właśnie serowej skórki, która powstrzyma ser przed całkowitym rozlaniem się w naczyniu i jednocześnie zapiecze się pod wpływem temperatury, szukałem do tego przepisu. Możesz oczywiście zastąpić robiolę innym dojrzałym miękkim serem, który uda Ci się dostać (np. taleggio albo TAKIM).
By wzmocnić nawiązanie do Portugalii, do owoców dodałem porto (ponownie – tawny), ale jeśli wolisz, możesz zastąpić je słodkim winem, octem balsamicznym, a nawet wodą.
Nie używam cukru, w związku z czym sos jest dość kwaskowaty – właśnie taki świetnie pasuje do wyraźnego w smaku i tłustego sera. Jeśli wolisz, dodaj do sosu nieco cukru lub miodu.
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Opłukany rabarbar obierz ze skórki i pokrój w plastry.
- Wrzuć rabarbar do garnka, dodaj truskawki (opłukane, bez szypułek, w całości, a większe sztuki przekrój na pół), wlej porto i duś mieszając.
- Gdy owoce zaczną mięknąć i wydzielać sok, dodaj trochę pieprzu, ziarenka z laski wanilii oraz wrzuć skórki wanilii do garnka. Duś owoce, aż będą całkowicie miękkie (ale nie rozpadną się), a sok, który wydzielił się zgęstnieje (ZOBACZ).
- W dwóch natłuszczonych niewielką ilością oliwy naczynkach do zapiekania ułóż porcję sera (skórką do góry) i dodaj owoce wraz z sosem.
- Wstaw do piekarnika na ok. 15-20 minut, aż ser roztopi się, a skórka przypiecze.
- Gotowe porcje posyp listkami świeżego tymianku.
Rewelacyjny przepis, dzięki za inspirację :)
Bardzo proszę :-)
Buuu, gdzie ja kupię taki ser?
Najlepiej we włoskich delikatesach, może online? A jeśli nie, np. dobry pleśniowy ser też się sprawdzi.
Poszukam!
Tak ugoszczę ludzi w czwartek, znajdę ser.
Z pieprzem i wanilią. Bez cukru.
Fotografie. Łyżeczki. Deska.
:)
Pięknie wygląda, skorzystam z przepisu kiedy tylko pojawią się polskie truskawki. Pierwsze już nawet widziałam po 15 zł/kg ale jakoś nie mam odwagi i raczej polskie nie były
Ma Pan niezwykłe wyczucie smaku, zapiekanka smakuje magicznie, mąż zachwycony potrawą, ja zachwycona Panem ;)