• ok. 300 g sera (np. lor albo feta)
  • ok. 400 g zielonych szparagów
  • ok. 600-700 g niewielkich pomidorów (np. małych malinowych lub koktajlowych)
  • trochę świeżego tymianku
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • pieprz

Zielone szparagi z pieca. Do tego ser, tymianek i pomidory.

Do przyrządzenia tego delikatnego dania wystarczą zaledwie cztery składniki – świeży ser (najczęściej używam cypryjskiego lora, ale można zastąpić go również na przykład bardziej słoną fetą), szparagi, dojrzałe pomidory i tymianek.

Postaraj się znaleźć pełne smaku malinówki, najlepiej jak najmniejszych rozmiarów, ale możesz użyć także pomidorków koktajlowych, na przykład różnokolorowych. Szparagi, które trafią na dno naczynia, ugotują się w soku z pomidorów. Te, które znajdą się na wierzchu dania, upieką się i będą bardziej sprężyste.

Minimum przygotowań, maksymalnie pyszny efekt.

Lor ze szparagami L_04

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. W tym czasie pokrój pomidory i szparagi na kawałki. Wrzuć je do miski.

3. Dodaj sporo świeżego tymianku, dopraw solą (jeśli używasz słonej fety, raczej nie będzie to konieczne) i pieprzem. Wlej oliwę i wymieszaj.

4. Dwa naczynia do zapiekania natłuść niewielką ilością oliwy i przełóż do nich warzywa.

5. Ułóż ser na warzywach (jeśli dysponujesz jednym, większym kawałkiem sera, podziel go na dwie porcje) i lekko dociśnij, tak by dobrze wkomponował się w zawartość naczynia.

6. Dodaj jeszcze trochę tymianku i skrop powierzchnię sera oliwą.

7. Wstaw naczynia do piekarnika na ok. 15-20 minut.

Smacznego!

Follow us on Instagram!

Lor ze szparagami L_06

Lor ze szparagami L_02