• 250 g świeżych daktyli (waga po wypestkowaniu)
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 laska wanilii (miąższ)
  • 220 g nerkowców
  • sok z połowy limonki
  • szklanka mleka kokosowego (200 ml)
  • orzechy włoskie i puder owocowy do dekoracji

Sernik limonkowy na migdałowym spodzie – wegański, bez glutenu, bez cukru, na zimno.

To jeszcze jeden wegański (bez)sernik z nerkowców na zimno, w którym ser zastępują nerkowce i mleko kokosowe. Jest idealnie gładki, kremowy i delikatny – na słodkim spodzie z tylko 2 składników.

Nerkowce zmiksowane w blenderze z mlekiem kokosowym i odstawione do stężenia w lodówce pod względem konsystencji do złudzenia przypominają gęsty gładki ser (taki jak np. ricotta albo kilkukrotnie mielony twaróg). Nie potrzeba tu niczego więcej – ani żelatyny, ani agar-agaru, ani oleju kokosowego. Nie dosładzam masy (bez)sernikowej z uwagi na łagodny i naturalnie słodkawy smak nerkowców oraz bardzo słodki spód ciasta – z daktyli i mielonych migdałów.

Sernik możesz udekorować w dowolny sposób, np. orzechami i owocowym pudrem. Puder z dowolnych owoców możesz zrobić samodzielnie, korzystając np. z tych przepisów albo użyć gotowego jak najlepszej jakości, np. organicznego z żurawiny.

Z podanych proporcji otrzymasz 8-10 porcji ciasta. Używam silikonowej formy o średnicy 17 cm.

Sernik z pudrem zurawinowym L_06

Sernik z pudrem zurawinowym L_01

Sernik z pudrem zurawinowym L_02

PRZEPIS:

  1. Zalej nerkowce wrzątkiem, przykryj i odstaw na godzinę.
  2. Przygotuj spód sernika: wypestkowane daktyle (ZOBACZ) zagnieć z mielonymi migdałami i wanilią, po czym wyrabiaj przez chwilę jak ciasto do pełnego połączenia składników. Jeżeli używasz zwykłych daktyli, namocz je przez kilka godzin, odsącz z nadmiaru wody i postępuj jak wyżej.
  3. Przełóż masę na spód do formy silikonowej (albo zwykłej tortownicy wyłożonej folią spożywczą), rozprowadź równomiernie po dnie i starannie ugnieć (ZOBACZ). Odstaw. Nie ma potrzeby wstawiać samego spodu do lodówki.
  4. Nerkowce zblenduj* na gładko z mlekiem kokosowym i sokiem z limonki (ZOBACZ).
  5. Przelej masę do formy, wyrównaj powierzchnię i udekoruj np. orzechami (ZOBACZ).
  6. Wstaw na noc do lodówki. Ciasto przechowuj w lodówce.

*Używam blendera Braun Multiquick 9 – ZOBACZ. Jak zmiksował orzechy z mlekiem kokosowym, widać na zdjęciach 🙂

Sernik z pudrem zurawinowym L_07

Sernik z pudrem zurawinowym L_09

Sernik z pudrem zurawinowym_02

Wpis powstał we współpracy z dystrybutorem marki Braun.

Braun