Sernik norweski – z brunostem (o smaku solonego karmelu).
Po norwesku sernik to ostekake. Mój sernik z brunostem ma z klasycznym norweskim ostekake tyle wspólnego, że jest przygotowany na zimno – po kilku godzinach w lodówce nadaje się do podania. Poza tym, wszystko jest w nim inne. Lepsze :-) Spód robię ze świeżych daktyli i zmielonych migdałów (zamiast masy z masła i ciasteczek), a masę serową z owczego twarogu i brunosta (zamiast z kremowego serka, cukru i śmietany). Na koniec, na wierzch mojej wersji sernika trafiają dwa doskonałe dodatki, które dopełniają całość – przepyszny, umiarkowanie słodki miód sosnowy oraz pistacje. To wystarczy, by powstał wspaniały deser z 4 składników (ser, daktyle, orzechy, miód). Nie potrzeba cukru, masła, jajek ani piekarnika :-)
Brunost (Brun Undredal), który dodaję do sernika, to tradycyjny norweski ser wytwarzany z surowego niepasteryzowanego koziego mleka. Smakuje jak solony karmel lub krówka. Powstaje poprzez gotowanie serwatki do momentu, aż zawarte w niej cukry skarmelizują się (reakcja Maillarda). Brun nie dojrzewa, nie zmienia postaci z upływem czasu, dzięki czemu można przechowywać go w lodówce przez wiele miesięcy. Brunost – przez swój charakterystyczny smak – doskonale nadaje się do potraw na słodko lub z nutą słodyczy. Jeszcze kilka lat temu brunosta można było co najwyżej przywieźć do PL jako pamiątkę z podróży do Skandynawii (albo z Cheese w Bra), ale od pewnego czasu można go znaleźć także w Polsce.
Gotowy sernik jest nieprawdopodobnie gładki i kremowy, a dzięki szczególnym właściwościom brunosta smakuje jak solony karmel, choć jednocześnie nie zawiera nawet grama dodanego cukru.
Bywa, że brunost budzi kontrowersje – są tacy, którym norweski ser nie smakuje, dlatego sernik z brunostem nie jest ciastem dla każdego. My z kolei mamy skłonność do nietypowych smaków. Brunost uwielbiamy właśnie za jego oryginalność i serową nietuzinkowość, a co do tego sernika jesteśmy zgodni: to najlepszy sernik na zimno, jaki dane nam było jeść!
Sprawdź też inne przepisy z: #BRUN UNDREDAL #PISTACJE
Używam tortownicy o średnicy 20 cm.
Sernik norweski – SKŁADNIKI na 8-10 porcji:
Na masę serową:
- 600 g twarogu z mleka owczego (albo innego, który lubisz)
- 200 g brunosta
Na spód:
- 5 świeżych daktyli (tu: Medjool) – ok. 120 g
- pół szklanki migdałów zmielonych na mąkę
Na wierzch:
- 3 łyżeczki miodu sosnowego (lub innego, który lubisz)
- duża garść pistacji niesolonych i nieprażonych
Sernik norweski – PRZEPIS:
- Migdały zmiksuj na mąkę. Używam migdałów w skórkach, ale jeśli wolisz, wcześniej możesz je zblanszować i obrać.
- Daktyle wypestkuj i porwij na kawałki.
- Mąkę z migdałów i daktyle przełóż do miski i zagnieć z nich ciasto, z którego powstanie spód sernika.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz. Na dno tortownicy przełóż daktylowo-migdałową masę, rozprowadź po całej powierzchni i starannie ugnieć, tworząc spód (ZOBACZ). Odstaw.
- Brunost pokrój w plasterki i przełóż do misy robota kuchennego (ser jest twardy). Dodaj twaróg i zmiksuj, aż uzyskasz gładką masę o jasnokarmelowej barwie (ZOBACZ).
- Gotową masę serową wyłóż na przygotowany wcześniej spód, wygładź i wstaw tortownicę do lodówki na noc.
- Odepnij obręcz z tortownicy, na sernik wyłóż 3 łyżeczki miodu, rozprowadź po całej powierzchni, po czym posyp wierzch posiekanymi pistacjami.
- Sernik możesz przechowywać w lodówce do 5 dni.
Ależ bym spróbowała… :)
Do dzieła!;-)
Przepiękny talerz, gdzie można taki kupić?
W Prowansji:-)
Jak zawsze genialny przepis i połączenia smakowe!
Czym blendujesz masę? Ma niesamowicie gładką konsystencję. Używam twarogu z wiaderka, bo mój mikser nie jest w stanie gładko zmielić żadnego sera :(
Używam Magimixa. Bardzo polecam, to najlepszy robot kuchenny z jakim miałem do czynienia (a było ich sporo).
Mega, na pewno zrobię, widziałam chyba ten ser w pip-delikatesach
To musi być obłędne!
taki sernik to bym zjadł
Chciałam zapytać, czy te dwa sery blindujemy, czy miksujemy. Bo już się pogubiłam 🤦♀️
Miksujemy w robocie kuchennym na krem – pkt 5 przepisu (mikser z ostrym nożem). Masa sernikowa po zmiksowaniu wygląda tak: https://www.instagram.com/p/BjAPO6Il9Yc/?taken-by=facetikuchnia_backstage