• 700 g twarogu śmietankowego ze Strzałkowa
  • 500 g creme fraiche (tłusta śmietana)
  • 60 g cukru pudru organicznego i nierafinowanego
  • 5 jajek (zerówki, bio)
  • 60 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
  • szczypta soli
  • 1 ziarenko tonki albo 2 laski wanilii
  • 500 g borówek
  • olej kokosowy nierafinowany lub masło do natłuszczenia formy

Sernik śmietankowy z borówkami – najlepszy!

Sernik śmietankowy z borówkami – najlepszy, bo bez spodu

Sernik śmietankowy z borówkami domowej roboty to mój ulubiony typ sernika. Jest delikatny, jedwabisty, wilgotny, puszysty i mało słodki. Jednym słowem – idealny. Bazą ciasta jest twaróg śmietankowy i creme fraiche (francuska tłusta śmietana).

Ciasto robi się błyskawicznie i nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów. Poza jednym – postaraj się o składniki jak najlepszej jakości: prawdziwy twaróg śmietankowy, śmietanę, wiejskie jaja, świeże soczyste borówki, aromatyczną wanilię albo tonkę. W braku creme fraiche użyj tłustej gęstej śmietany (najlepiej 30-40%).

Sernik dosładzam w minimalnym stopniu (tylko 60 g cukru na 1200 g masy serowo-śmietanowej). Dla nas to proporcje w sam raz, ale jeśli wolisz mocno słodkie smaki, możesz dodać więcej cukru.

Zwykle piszę, że składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Tu jednak miałem mało czasu, dlatego wszystkie trafiły do miksera po niespełna półgodzinie od wyjęcia z lodówki, a sernik i tak udał się świetnie.

Podpieczone borówki smakują jak delikatne kapsułki wypełnione konfiturą jagodową – rewelacja :-) Jeśli wolisz, możesz przed pieczeniem dodać do masy sernikowej wszystkie borówki (500 g) i tak wstawić sernik do piekarnika. Ja dodaję połowę owoców, a pozostałymi świeżymi borówkami obsypuję gotowe wystudzone ciasto.

Z podanych ilości składników otrzymasz sernik, który podzielisz na 8-10 sporych porcji.

Sprawdź też inne przepisy na SERNIKI.

Sernik śmietankowy z borówkami - najlepszy!

Sernik śmietankowy z borówkami - najlepszy!

Sernik śmietankowy z borówkami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Do miksera wrzuć twaróg, creme fraiche, cukier puder, skrobię ziemniaczaną, szczyptę soli i jajka (wszystkie za jednym razem) oraz tonkę albo wanilię. Zmiksuj na gładką masę.
  3. Dno tortownicy z odpinaną obręczą (u mnie: średnica 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz. Natłuść boki. Przelej masę do tortownicy, a na wierzchu rozsyp 250 g borówek (ZOBACZ).
  4. Wstaw ciasto do piekarnika na środkowy poziom. Po 15 minutach obniż temperaturę do 130 stopni i piecz sernik kolejne 60 minut.
  5. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku przez 2 godziny. Następnie uchyl drzwiczki i pozwól sernikowi wystygnąć, po czym wstaw go na noc do lodówki bez wyjmowania z tortownicy (ZOBACZ).
  6. Przed podaniem posyp ciasto pozostałą porcją borówek.
  7. Sernik przechowuj w lodówce.

Sernik śmietankowy z borówkami - najlepszy!

Sernik śmietankowy z borówkami - najlepszy!

Sernik śmietankowy z borówkami - najlepszy!

Sernik śmietankowy z borówkami - najlepszy!