• SPÓD:
  • ok. 100 g świeżych daktyli izraelskich (7 sztuk bez pestek)
  • 90 g mąki migdałowej
  • 90 g gorzkiego kakao (tu: surowe kakao Surovital)
  • 50 g nierafinowanego bio oleju kokosowego
  • MASA SEROWA:
  • 500 g chudego twarogu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki pasty waniliowej
  • 1 łyżka nierafinowanego bio oleju kokosowego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • ok. 30 wiśni bez pestek

Prosty przepis na pyszny sernik straciatella na zimno – z wiśniami, na daktylowo-czekoladowym spodzie. Bez cukru, bez masła, bez mąki pszennej.

Na (bardzo) czekoladowy spód sernika składają się wyłącznie zdrowe i wysokiej jakości składniki: mielone migdały, gorzkie kakao, daktyle oraz nierafinowane masło (olej) kokosowe (tu: Kokonati).

Masa serowa to tylko chudy twaróg „doprawiony” pastą z wanilii, czekoladą (ZOBACZ) i miodem oraz zagęszczony 1 łyżką masła kokosowego.

Tak samo jak przy okazji przygotowania poprzedniego przepisu na sernik na zimno (ZOBACZ), użyłem tu silikonowej okrągłej foremki o średnicy 17 cm (takiej jak TUTAJ).

Sernik jest pyszny i lekki, a dzięki stosunkowo niewielkiej formie łatwiej mieć pod kontrolą ilość spożytych porcji. Według moich standardów, sernik z tego przepisu to 7-8 porcji.

Sernik straciatella L_11

PRZEPIS:

1. Daktyle porwij lub pokrój na małe kawałki.

2. Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (UŻYŁEM TAKIEJ).

3. Wszystkie składniki na spód sernika zmiksuj w dzieży miksera. Miksuj do momentu, aż masa przybierze postać ziemistych grudek. Gotowa powinna wyglądać mniej więcej tak: ZOBACZ.

4. Masę na spód przesyp do formy i dokładnie ugnieć (ZOBACZ). Powinna mieć ok. 8 mm grubości. Wstaw do lodówki na godzinę.

5. Twaróg, pastę waniliową, czekoladę, miód i masło kokosowe zmiksuj na gładki krem (ZOBACZ). Użyłem do tego celu blendera ręcznego.

6. Do masy serowej dodaj wydrylowane wiśnie i delikatnie wymieszaj. Owoce powinny pozostać w całości i nie powinny zafarbować masy sokiem.

7. Po godzinie schładzania spodu w lodówce, wyłóż na niego masę serową z wiśniami (do formy) i wstaw ponownie całość do lodówki na noc.

8. Wyjmij sernik z formy (z silikonowej daje się wyjąć bardzo łatwo) i udekoruj wiórkami tartej gorzkiej czekolady. Wiórki możesz przygotować tak samo, jak w TYM PRZEPISIE.

9. Po wyjęciu z lodówki i przed podzieleniem sernika na porcje najlepiej odstawić go w temperaturze pokojowej na kwadrans, a następnie kroić nożem zanurzonym na moment we wrzątku i osuszonym ścierką lub papierowym ręcznikiem.

Smacznego!

Sernik straciatella L_05

Sernik straciatella L_16

Sernik straciatella L_07