• 650 g tłustego twarogu ze Strzałkowa
  • 250 g ricotty
  • 100 g masła
  • 1 ziarenko tonki (świeżo startej)
  • 5 dużych jajek (zerówki, wolny wybieg)
  • 60 g skrobi kukurydzianej bezglutenowej
  • szczypta soli
  • olej kokosowy nierafinowany do natłuszczenia formy
  • 100 g + 50 g posiekanej gorzkiej czekolady (tu: Favarger)
  • 2 łyżeczki miodu (tu: tymiankowy)

Sernik Straciatella – bez glutenu i bez cukru.

Sernik Straciatella to ciacho w pełni improwizowane i wbrew wszelkim sernikowym zasadom.

Na kilka dni przed urlopem okazało się, że mam w lodówce sporo dobrego wiejskiego twarogu i ricottę, a dodatkowo dość dawno temu zobowiązałem się sprawdzić w akcji pewną szwajcarską gorzką czekoladę do wypieków. Tyle sera + czekolada = wiadomo: sernik ;-) O tyle ekstremalny i wymykający się sernikowym standardom, że bez grama dodatkowego cukru, a w zamian za to pełen najlepszej czekolady.

Czekolada do wypieków, której używam w tym przepisie, zawiera 66% kakao, ale jak na gorzką jest dość słodka, co dodatkowo uzasadnia brak cukru w cieście. Sernik Straciatella w takiej wersji jest zdecydowanie zdrowszy od tradycyjnie słodzonego ciasta.

Tonkę możesz zastąpić wanilią lub gałką muszkatołową.

Z podanych proporcji otrzymasz sernik, który dzieli się na 10 sporych porcji.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Zmiksuj masło ze szczyptą soli. Do masła dodaj jajka, zmiksuj.
  3. Stopniowo dodaj do masy twaróg i ricottę wymieszaną ze startą tonką.
  4. Kiedy składniki dobrze się połączą, dodaj skrobię. Krótko zmiksuj.
  5. Dodaj do masy serowej posiekaną czekoladę (100 g) i delikatnie wmieszaj.
  6. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i natłuść.
  7. Przełóż masę serową do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz 60 minut.
  8. Po tym czasie wyłącz piekarnik, po ok. godzinie uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w środku na 2 godziny.
  9. Wystudzony sernik odstaw w temperaturze pokojowej na kolejne 2 godziny. Po tym czasie wstaw sernik do lodówki na noc.
  10. Przed podaniem wyłóż na wierzch sernika 2 łyżeczki płynnego miodu i rozprowadź po powierzchni. Pokryty miodem wierzch posyp posiekaną czekoladą (50 g).
  11. Ciasto przechowuj w lodówce.