• SPÓD:
  • 50 g mąki z orzechów włoskich
  • 50 g mąki słonecznikowej
  • 100 g gorzkiego kakao (tu: surowe kakao Surovital)
  • 100 g suszonych moreli
  • 50 g nierafinowanego bio oleju kokosowego
  • MASA SEROWA:
  • 500 g chudego twarogu
  • 4 łyżki pasty waniliowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Szybki i prosty przepis na świetny, lekki sernik z owocami na czekoladowym spodzie. Bez cukru, bez masła, bez mąki pszennej.

To pierwszy sernik na zimno w dziejach Faceta i Kuchni. Wygląda na to, że nieco zaskakująca słodyczowa kreatywność FiKa to skutek uboczny przejścia na bezgluten;-)

Na (bardzo) czekoladowy spód sernika składają się wyłącznie zdrowe i wysokiej jakości składniki: mielone orzechy i nasiona, gorzkie kakao, suszone morele oraz nierafinowane masło (olej) kokosowe (tu: Kokonati).

Masa serowa to tylko chudy twaróg „doprawiony” pastą z wanilii i łyżką masła kokosowego.

Nie ma tu wynalazków w postaci np. szmatławych ciasteczek typu Oreo (jeśli je lubisz – ZOBACZ SKŁAD) albo innych herbatników, których zawartość jeży włos na głowie.

Jako że nie mam tortownicy ani żadnych fachowych form do ciast, użyłem tu silikonowej okrągłej foremki o średnicy 17 cm (takiej jak TUTAJ). Sernik jest pyszny i lekki, a dzięki stosunkowo niewielkiej formie łatwiej mieć pod kontrolą ilość spożytych porcji. Według moich standardów, sernik z tego przepisu to 7-8 porcji. Jedna porcja = ok. 400 kcal.

Sernik z owocami L_11

Sernik z owocami L_14

PRZEPIS:

1. Suszone morele porwij albo pokrój na małe kawałki.

2. Wszystkie składniki na spód sernika (mąkę orzechową i słonecznikową, kakao, morele, masło kokosowe) zmiksuj w dzieży miksera. Miksuj do momentu, aż masa przybierze postać grudek. Gotowa powinna wyglądać mniej więcej tak: ZOBACZ.

3. Masę na spód przesyp do formy i dokładnie ugnieć (ZOBACZ). Powinna mieć ok. 6-8 mm grubości. Wstaw do lodówki na godzinę.

4. Twaróg, pastę waniliową i masło kokosowe zmiksuj na gładki krem (ZOBACZ). Użyłem do tego celu blendera ręcznego.

5. Po godzinie schładzania spodu w lodówce, wyłóż na niego masę serową (do formy) i wstaw ponownie całość do lodówki na minimum 3 godziny.

6. Wyjmij sernik z formy (z silikonowej daje się wyjąć bardzo łatwo), udekoruj owocami sezonowymi (tu: czereśnie, maliny, borówki, truskawki) i podawaj.

7. Po wyjęciu z lodówki i przed podzieleniem sernika na porcje najlepiej odstawić go w temperaturze pokojowej na kwadrans, a następnie kroić nożem zanurzonym na moment we wrzątku i osuszonym ścierką lub papierowym ręcznikiem.

Smacznego!

Sprawdź też:

SERNIK Z RICOTTY

Sernik z owocami L_19

Sernik z owocami L_16

Sernik z owocami L_02

Sernik z owocami L_09