• SPÓD:
  • 100 g mąki słonecznikowej lub kokosowej
  • 100 g amaretti
  • 70 g świeżych daktyli izraelskich
  • 70 g nierafinowanego oleju kokosowego
  • MASA SEROWA:
  • 300 g półtłustego twarogu
  • 2 łyżki pasty waniliowej
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 200 g czarnej porzeczki
  • 100 g jagód
  • plus ok. 100 g jagód do dekoracji

Sernik z jagodami i czarną porzeczką na spodzie z amaretti.

Jako spód sernika posłużyły mi naturalnie bezglutenowe włoskie amaretti – małe kruche ciasteczka z mielonych migdałów, których używam również do przygotowania klasycznego piemonckiego deseru – BONET. Dodaję do nich świeże izraelskie daktyle, lekko słodkawą w smaku mąkę słonecznikową i nierafinowany olej kokosowy (masło kokosowe). Spód nie wymaga pieczenia, wystarczy schłodzić go w lodówce.

W razie potrzeby, gotową mąkę słonecznikową możesz zastąpić mielonymi nasionami słonecznika (albo dowolnymi mielonymi orzechami, mąką kokosową, etc.).

Masa serowa nie zawiera cukru (poza tym, który znajduje się w paście waniliowej), ale jeśli uważasz, że cukier w serniku jest niezbędny, wraz z pozostałymi składnikami masy serowej zmiksuj dodatkowo 2-3 łyżki cukru pudru.

Jagody i czarna porzeczka świetnie równoważą słodki smak spodu.

Sernik jagodowy L_14

Sernik jagodowy L_13

PRZEPIS:

  1. W malakserze zmiksuj amaretti, aż uzyskasz drobno zmielony proszek, o konsystencji przypominającej mąkę (ZOBACZ).
  2. Wszystkie składniki na spód sernika (zmielone amaretti, mąkę słonecznikową, podzielone na kawałki i wypestkowane daktyle, olej kokosowy) zmiksuj w dzieży miksera. Miksuj do momentu, aż masa przybierze postać ziemistych grudek.
  3. Masę przesyp do formy (używam silikonowej formy o średnicy 17 cm), rozprowadź po dnie i dokładnie ugnieć. Najlepiej sprawdzi się forma silikonowa, z której łatwo wyjąć później gotowy sernik, albo tortownica. Jeśli używasz innej formy, wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia. Masa powinna mieć ok. 6-8 mm grubości. Wstaw do lodówki na minimum godzinę (ZOBACZ).
  4. Twaróg, pastę waniliową, opłukane owoce bez szypułek i listków oraz olej kokosowy zmiksuj w ręcznym blenderze na gładki krem.
  5. Na schłodzony spód wyłóż masę serową (do formy) i wstaw całość do lodówki na minimum 4 godziny (ZOBACZ).
  6. Wyjmij sernik z formy i udekoruj jagodami.

Zobacz zdjęcie porcji w przekroju: sernik

Smacznego!

Sernik jagodowy L_01

Sernik jagodowy L_11

Sernik jagodowy L_15

Sernik jagodowy L_09