• ok. 250 g daktyli Medjool (waga po wypestkowaniu)
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 laska wanilii (miąższ)
  • 220 g nerkowców
  • sok z 1 cytryny
  • szklanka mleka kokosowego (200 ml)
  • opcjonalnie: 2 łyżki syropu np. z agawy lub daktylowego
  • orzechy włoskie i kruszone ziarno kakao do dekoracji

Sernik kokosowy z nerkowców – kremowy i delikatny, na daktylowym spodzie. Na zimno.

Po niewątpliwym sukcesie ucieranego sernika z nerkowców (ZOBACZ), pora na następny przepis.

To kolejny wegański sernik na zimno, w którym ser zastępują nerkowce i mleko kokosowe. Jest idealnie gładki, kremowy i delikatny – na słodkim spodzie z tylko 2 składników.

Ciasto jest przepyszne, wręcz uzależniające, a przepis banalnie prosty – poradzi z nim sobie dosłownie każdy.

Nerkowce zmiksowane w blenderze z mlekiem kokosowym i odstawione do stężenia w lodówce pod względem konsystencji do złudzenia przypominają gęsty gładki ser (taki jak np. ricotta albo kilkukrotnie mielony twaróg). Nie potrzeba tu niczego więcej – ani żelatyny, ani agar-agaru, ani nawet oleju kokosowego.

Sernik możesz udekorować w dowolny sposób. Ja użyłem tym razem orzechów włoskich i kruszonego ziarna surowego kakao, dla przełamania słodyczy.

Więcej o pomyśle na sernik z nerkowców przeczytasz w poprzednim przepisie: SERNIK UCIERANY

Z podanych proporcji otrzymasz 8-10 porcji ciasta. Jedna porcja liczy ok. 400 kcal.

Używam silikonowej formy do pieczenia o średnicy 17 cm.


Sernik z nerkowcow L_03

Sernik z nerkowcow L_05

Sernik z nerkowcow L_09

PRZEPIS:

  1. Namocz nerkowce przez noc (ZOBACZ).
  2. Przygotuj spód sernika: wypestkowane daktyle Medjool (ZOBACZ) zagnieć z wiórkami kokosowymi i wanilią i wyrabiaj jak ciasto do pełnego połączenia składników. Jeżeli używasz zwykłych daktyli, namocz je przez kilka godzin (albo przez noc), odsącz z nadmiaru wody i postępuj jak wyżej.
  3. Przełóż masę na spód do formy silikonowej (albo zwykłej tortownicy wyłożonej folią spożywczą), rozprowadź równomiernie po dnie i starannie ugnieć. Odstaw. Nie ma potrzeby wstawiać samego spodu do lodówki (być może warto to zrobić w letnie upalne miesiące, jednak przy temperaturze pokojowej do ok. 24 stopni nie ma takiej potrzeby).
  4. Nerkowce zblenduj na gładko z mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny i (ewentualnie) wybranym słodzidłem.
  5. Przelej masę do formy, wyrównaj powierzchnię i udekoruj np. orzechami i ziarnem kakao (ZOBACZ).
  6. Wstaw na noc do lodówki. Przed dzieleniem na porcje najlepiej odstaw sernik na kwadrans w temperaturze pokojowej.

Sernik z nerkowcow L_01

Sernik z nerkowcow L_08

Sernik z nerkowcow L_07

Sernik z nerkowcow L_10