- ok. 250 g daktyli Medjool (waga po wypestkowaniu)
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1 laska wanilii (miąższ)
- 230 g nerkowców
- sok z 1 cytryny lub limonki
- szklanka mleka kokosowego (200 ml, czysty skład, czyli co najmniej 60% kokosa plus woda)
- opcjonalnie: erytrytol albo 2 łyżki syropu np. z agawy lub daktylowego
- orzechy włoskie i kruszone ziarno kakao do dekoracji
Sernik z nerkowców na daktylowym spodzie wegański i bezglutenowy.
Sernik kokosowy z nerkowców – kremowy i delikatny, na daktylowym spodzie. Na zimno.
Po niewątpliwym sukcesie ucieranego sernika z nerkowców (ZOBACZ), pora na następny przepis. To kolejny wegański sernik na zimno, w którym ser zastępują nerkowce i mleko kokosowe. Jest idealnie gładki, kremowy i delikatny – na słodkim spodzie z tylko 2 składników.
Ciasto jest przepyszne, wręcz uzależniające, a przepis banalnie prosty – poradzi z nim sobie dosłownie każdy. Nerkowce, zmiksowane w blenderze z mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny, odstawione do stężenia w lodówce pod względem konsystencji do złudzenia przypominają gęsty gładki ser (taki jak np. ricotta albo kilkukrotnie mielony twaróg). Nie potrzeba tu niczego więcej – ani żelatyny, ani agar-agaru, ani nawet oleju kokosowego. Sernik możesz udekorować w dowolny sposób. Ja użyłem tym razem orzechów włoskich i kruszonego ziarna surowego kakao, dla przełamania słodyczy.
Więcej o pomyśle na sernik z nerkowców przeczytasz w poprzednim przepisie: SERNIK UCIERANY. Z podanych proporcji otrzymasz 8-10 porcji ciasta. Jedna porcja liczy ok. 400 kcal. Używam silikonowej formy do pieczenia o średnicy 17 cm.
Sernik z nerkowców na daktylowym spodzie wegański i bezglutenowy – PRZEPIS:
- Namocz nerkowce przez noc (ZOBACZ).
- Przygotuj spód sernika: wypestkowane daktyle Medjool (ZOBACZ) zagnieć z wiórkami kokosowymi i wanilią i wyrabiaj jak ciasto do pełnego połączenia składników. Jeżeli używasz zwykłych daktyli, namocz je przez kilka godzin (albo przez noc), odsącz z nadmiaru wody i postępuj jak wyżej.
- Przełóż masę na spód do formy silikonowej (albo zwykłej tortownicy wyłożonej folią spożywczą), rozprowadź równomiernie po dnie i starannie ugnieć. Odstaw. Nie ma potrzeby wstawiać samego spodu do lodówki (być może warto to zrobić w letnie upalne miesiące, jednak przy temperaturze pokojowej do ok. 24 stopni nie ma takiej potrzeby).
- Nerkowce zblenduj na gładko z mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny i (ewentualnie) wybranym słodzidłem.
- Przelej masę do formy, wyrównaj powierzchnię i udekoruj np. orzechami i ziarnem kakao (ZOBACZ).
- Wstaw na noc do lodówki. Przed dzieleniem na porcje najlepiej odstaw sernik na kwadrans w temperaturze pokojowej.
Piękny ❤️❤️❤️
Dzięki:-)
Idealny :D masz genialne pomysły :D
Czekałam!
jet boski! tak perfekcyjny i z ulubionych orzechów <3 uwielbiam ciasta z nerkowców :)
Dzięki:-) Nie można ich nie lubić;-)
Sernik cudny! Skąd bierzesz takie piękne orzechy włoskie?
Kupuję pod niezawodną Halą Mirowską:-)
Brzmi interesująco… wygląda jeszcze bardziej interesująco… trzeba będzie sprawdzić, jak smakuje ;-)
Tym bardziej, że pewnie znów będziesz mieć cały dla siebie:-) Mąż raczej nie zje sernika bez sera…
Na pewno spróbuje. No i Dzieciątka lubią nerkowce, to i nerkownik może im posmakować ;-)
Daj znać:-)
Hej! Mam pytanie co do mleka kokosowego – czy chodzi o to z puszki ( gęste ) czy kartonu ( zadkie, w stylu mleka krowiego )? Dziękuje ?
Używam mleka kokosowego w kartonie, ponieważ ma czysty skład (żadnych zagęstników, etc.). Wspominam o nim tutaj https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/co-jesc-co-kupic-jak-wybrac-dobry-produkt/
Gdzie można kupić takie mleko?
Pod Halą Mirowską
W którym miejscu pod Hala Mirowska ?:)
A gdzie dokładnie pod Hala Mirowska ? I jeszcze pytanie ile w lodowce poleży taki sernik ?:)
Sklepik Pana Darka, pytaj innych sprzedawców, a znajdziesz;-) W lodówce sernik dobrze leżakuje co najmniej przez tydzień, sprawdzone:-)
Zaklinam Cię, otwórz kawiarnię, otwórz kawiarnię, otwórz kawiarnię, otwórz kawiarnię, otwórz kawiarnię, otwórz… To byłby mój ulubiony hipsterski lokal, wiem to :D
:D :D :D
Perfekcyjny, wygląda autentycznie nieziemsko! Nie mogę oczu oderwać :)
Przepyszny! To jest pierwsze wegańskie ciasto, jakie naprawdę mi smakuje! Dziękuję Panu bardzo za ten przepis:))
Czym mogę zastąpić kruszone ziarno kakao?
Czymkolwiek:-) Innymi bakaliami, orzechami albo kawá w czekoladzie, świeżymi owocami, cynamonem, owocowym pudrem…
Zrobiłam, pyszny :)
Przepiękny
Uwielbiam serniki z nerkowców, a ten wygląda jakby jechał na jakiś konkurs czy coś :D
WOW, wygląda obłędnie
Panie Szymonie, zrobilam sernik, ale niestety nie stezal. Uzylam mleka kokosowego z puszki, nie spotkalam sie w Irlandii z tym, ktorego pan uzywa. Jakie ono ma konsystencje? Z wlasnego doswiadczenia przychodzi panu do glowy powod dla ktorego sernik mogl nie stezec? Dziekuje :)
Ma konsystencję tłustego mleka. Być może mleka z puszki trzeba dodać mniej, np. pół szklanki. Jakiego słodzika Pani użyła? Pozdrawiam
Byc może była to wina mleka, te w puszce maja zazwyczaj niejednolita konsystencje. Uzylam miód. Na pewno jeszcze będę go robić, dodam mniej mleka. I może nawet wysle zdjęcie :) Dziękuje!
Wyślij koniecznie:-)
Czy robiła już Pani może drugi raz z mlekiem z puszki i wie ile takiego trzeba dodać?
Tu dwa zdjęcia od czytelników, którzy też robili sernik;-)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1030263120353030&set=p.1030263120353030&type=3&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1048489518541021&set=a.108694722520510.7143.100001399487780&type=3&theater
Nie jestem w stanie dobrać słów, które mogłyby oddać ogrom mojego zachwytu nad tym wegańskim sernikiem, mogę tylko napisać, że wygląda genialnie i nie mam wątpliwości, że smakuje jeszcze lepiej! Coś tak pięknego musi zniewalać także smakiem. A do tego taki zdrowy, z najlepszych składników. FiK to najlepszy blog pod słońcem:) Pozdrawiam serdecznie
„Sernik” jest pyszny :) Dołożyłam polewę z gorzkiej czekolady wymieszaną z pozostałością mleka kokosowego. Do spodu (z braku daktyli) użyłam suszonych fig, które namoczyłam na noc, a następnie zblendowałam i zagniotłam z wiórkami kokosowymi :) GENIALNY
REWELACJA, robiłam już 2 razy i na Wielkanoc też będzie oczywiście. Takiego pięknego deseru nie można sobie odmówić :)
Bezsernik jak marzenie!
Na prośbę mojej dziewczyny daję znać, że sernik jest mega. Przymiotnik ‚wegański’ w odniesieniu do sernika dotąd mnie przerażał, ale ten deser smakuje po prostu świetnie. Kto się boi, polecam:)
Czy można dodać mleko kokosowe domowej roboty?
Czy można dodać mleko kokosowe domowej roboty??
Wszystko można, ale nie ręczę za efekt;-)
WOW, IDEALNY
Czy chodzi o świeże czy suszone daktyle dziękuję
Zawsze używam świeżych, sprawdzają się najlepiej, pozdrawiam
Sernik zrobiłam i wyszedł… niedobry :( Wiadomo, wszystkim nie dogodzisz- nie odpowiada mi dość mocno ten ostry posmak kokosa. Czy masz pomysł czym zastąpić mleczko kokosowe, żeby masa była zwarta? Może topiona gorzka czekolada?
Spód świetny, 95%Twoich przepisów to dzieło sztuki, jestem cichą fanką :)
Czekolada spokojnie może zastąpić kokos. Masa zapewne zetnie się trochę mocniej, ale posmaku kokosa nie będzie:-) Możesz dodać też białą czekoladę – jeśli używasz. Ja polecam tylko białą-niebiałą Raw Cocoa – jest czysta, organiczna, wegańska i bezglutenowa, ale przez dodatek cukru kokosowego nie ma koloru białego, a karmelowy. Dzięki;-)
Zrobiłem ten sernik dwa razy.
Pierwszy raz według przepisu i wyszedł raczej mdły. Byłem dość rozczarowany.
Drugim razem zamiast cytryny dodałem sok z limonki oraz jej skórkę. O niebo lepiej. Polecam.
Może cytryna była z dyskontu?? A tak poważnie, to rzecz gustu. W ciastach z nerkowców używam zamiennie limonki i cytryny i zawsze jest OK, ale to także kwestia wrażliwości kubków smakowych. Jeśli ktoś używa na co dzień sporo cukru czy soli, zmysł smaku niestety się stępia. Dla mnie same nerkowce są słodkawe, cytrusowy akcent dodatkowo podkręca smak. Nie nazwałbym soku z cytryny mdłym, ale cóż…co człowiek to opinia ? Polecam też ten: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/sernik-limonkowy-z-nerkowcow-na-migdalowym-spodzie/
Zrobilam i nie wyglada tak jak Twoj :-((. Masa „serowa” za rzadka,a trzymalam sie proporcji. Co nie tak? Mleko kokosowe organiczne z puszki w proporcji tak jak w przepisie. Moze nerkowce za slabo odsaczylam?
Trudno powiedzieć. Nie używam mleka z puszki, wyłącznie kartonowe. Mleko powinno być dokładnie wstrząśnięte, tak by do masy nie trafiło więcej wody niż tłustego kokosowego mleka. Może za dużo wody w nerkowcach… Miód też może wpływać destrukcyjnie na konsystencję (jeśli np. zmieniłaś słodzidło). U mnie to ciacho ścina się zawsze, ostatnio był taki sernik: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/sernik-limonkowy-z-nerkowcow-na-migdalowym-spodzie/
Sernik wygląda znakomicie! Zastanawiam sie czy moglabym uzyc mleka kokosowego domowej roboty z prawdziwego kokosa? Czy nie byłoby za bardzo tluste i nie nadawałoby się?
Wydaje mi się, że powinno być OK, tym bardziej, że im tłustsze mleko kokosowe, tym lepiej dla sernika (i gorzej dla blendera ;-)). Problemem może być prędzej użycie nadmiernie odtłuszczonego lub rozwodnionego mleka.
A jaka średnica formy/tortiwnicy? Zwykła 26?
Mała – 17 cm, ale 20 cm też będzie OK, chociaż wtedy ciasto wyjdzie niższe.
A czy ktoś wie ile dać mleka z puszki bo chciałabym je wykorzystać
Proszę podpowiedzcie mi ile mleka z puszki powinnam dodać i czy ma być to ciecz czy może ta gęsta masa a może wymieszać to wcześniej. Mieszkam w Szwecji Niestety u mnie nie ma mleka kokosowego w kartonie tylko to w puszczę
Jeżeli używasz mleka z puszki, koniecznie wybierz to o czystym składzie. W puszce powinny być tylko 2 składniki: miąższ kokosa (60-80% lub więcej) i woda. Zawartość puszki najlepiej dokładnie wymieszać lub zblendować i użyć z tego 200 ml. Powinno być OK. W kwietniu postaram się zrobić podobny przepis na mleku z puszki, by raz na zawsze rozwiać wątpliwości:-) Przychodzi sporo pytań w tej sprawie.
Proszę podpowiedzcie mi ile mleka z puszki powinnam dodać i czy ma być to ciecz czy może ta gęsta masa a może wymieszać to wcześniej?
Jeżeli używasz mleka z puszki, koniecznie wybierz to o czystym składzie. W puszce powinny być tylko 2 składniki: miąższ kokosa (60-80% lub więcej) i woda. Zawartość puszki najlepiej dokładnie wymieszać lub zblendować i użyć z tego 200 ml. Powinno być OK. W kwietniu postaram się zrobić podobny przepis na mleku z puszki, by raz na zawsze rozwiać wątpliwości:-) Przychodzi sporo pytań w tej sprawie.
To jest moj ulubiony deser weganski, ale powiedz mi prosze, co moge zobic zle? Konsystencja mojego wyrobi nie jest taka stezala jak twojego. Za kazdym razem wychodzi mi papka! Stosuje to samo mleko kokosowe co ty. Robie wszystko wedlug wskazowek i ciapka. Raczej do salaterek albo do zamrozenia. :(
Naprawdę nie wiem. W listopadzie postaram się dodać nowy przepis na taki sernik, krok po kroku.
To mleko jest dostępne w Auchan na dziale kuchnie świata.
Dzięki za cynk
Serniczek wyszedł pyszny??, najlepiej mi smakuje dobrze schłodzony. Szkoda że nie miałam sorbetu owocowego n.p Mango ?
Serniczek wyszedł pyszny, najlepiej mi smakuje dobrze schłodzony. Szkoda że nie miałam sorbetu owocowego n.p Mango
Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu:-)
Czym mogę zastąpić wiórka kokosowe w spodzie?
Czy mogę zastąpić wiórka w spodzie?
Tak, można dodać dowolne mielone lub siekane orzechy, płatki migdałowe, etc.
W smaku genialny, natomiast nie stężał. :( Użyłam mleka domowej roboty, ale na wszelki wypadek wlałam go mniej, ok. 100 ml. I wciąż ma konsystencję papki.
Kluczowy dla prawidłowego stężenia jest sok z limonki lub cytryny. Powinien stężeć, robię nerkowniki kilka razy w roku i zawsze jest OK.
Uzylam mleka Aroy-D miodu i masa nerkow nie stęzała:(
Miód nie tężeje. W innym wątku wspominałem już, że miód wpływa destrukcyjnie na konsystencję sernika z nerkowców. Lista składników jest podana w przepisie nie bez powodu.