• SERNIK:
  • 800 g półtłustego wiejskiego twarogu (tu: ze Strzałkowa)
  • 100 g oleju kokosowego organicznego i nierafinowanego
  • 80 g organicznego nierafinowanego cukru pudru
  • 5 dużych jajek (zerówki, wolny wybieg)
  • 60 g skrobi kukurydzianej
  • szczypta soli
  • olej kokosowy nierafinowany do natłuszczenia formy
  • ziarenka z 2 lasek wanilii
  • RABARBAROWY MUS:
  • 300 g rabarbaru
  • 4 łyżki syropu z jeżyn
  • świeżo starta gałka muszkatołowa

Sernik z rabarbarem (na oleju kokosowym zamiast masła).

Sernik z rabarbarem to szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Wystarczy zmiksować składniki, przełożyć do formy, dodać mus z rabarbaru, wstawić do piekarnika, zaczekać i gotowe. Najprostsze ciacho na świecie 😉

Jak zawsze, dodaję mało cukru (80 g na 800 g twarogu), a zamiast masła używam zdrowszego tłuszczu – nierafinowanego oleju kokosowego. Jeżeli jednak wolisz użyć masła, nic nie stoi ku temu na przeszkodzie.

Z podanych proporcji otrzymasz sernik, który dzieli się na 10 sporych porcji.

Sprawdź też:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Używam tortownicy o średnicy 22 cm.

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj na gładko (ser, olej kokosowy, cukier puder, wanilię, skrobię, jajka – bez rozdzielania żółtek od białek, szczyptę soli) – ZOBACZ.
  3. Przygotuj mus z rabarbaru: umyty rabarbar obierz ze skórki, pokrój na małe (ok. 2 cm) kawałki, wrzuć do rondla, dodaj syrop z jeżyn i gałkę muszkatołową. Duś, aż zmięknie. Wystudź i zmiksuj na gładko.
  4. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i natłuść olejem kokosowym. Wlej do tortownicy połowę masy serowej, na nią wyłóż łyżką połowę musu z rabarbaru*, rozprowadź delikatnie – tworząc smugi, po czym wyłóż pozostałą masę serową, a na wierzch ponownie wyłóż mus rabarbarowy.
  5. Wstaw do piekarnika na środkowy poziom i piecz 15 minut (grzanie góra i dół), po czym zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz kolejne 60 minut.
  6. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w środku na 2 godziny.
  7. Wystudzony sernik odstaw w temperaturze pokojowej na kolejne 2 godziny.
  8. Po tym czasie wstaw sernik do lodówki na noc.
  9. Ciasto przechowuj w lodówce.

*Nie pytajcie mnie, gdzie w cieście podział się mus z rabarbaru, wyłożony do tortownicy pomiędzy jedną a drugą warstwą masy sernikowej. Wsiąkł 🙂 i pozostał wyraźnie widoczny jedynie na wierzchu. To może oznaczać, że musu można było dodać więcej niż z 300 g rabarbaru, ale ja z uwagi na to, że sernik nie ma spodu, nie chciałem nadmiernie rozmiękczać ciasta.