Sernik z żurawiną – odwrócony, dietetyczny. Bez mąki, bez jajek, tylko trzy składniki.

Sernik z żurawiną to ciasto maksymalnie uproszczone. Tak bardzo, że naprawdę żal go nie upiec. Łączy w sobie bardzo prosty, dietetyczny sernik z samego twarogu (u mnie: z mleka owczego), lekko dosłodzonego cukrem kokosowym oraz owocową tartę tatin, czyli tradycyjny francuski deser pieczony odwrócony do góry dnem.

Najważniejszy jest tu dobrej jakości ser, do tego trochę owoców i odrobina słodzidła. Połączenie pysznego pieczonego twarogu i soczystej żurawiny odrobinę dosłodzonej miodem daje bardzo fajny efekt. Żurawina trafia najpierw na spód ciasta, by finalnie stać się jego zwieńczeniem.

Dodatkowy plus jest taki, że tego typu deser można jeść bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia. To sernik FIT, który uda się każdemu. Dzięki pieczeniu do góry dnem, bez jajek, masła czy mąki nie przypali się, nie spuchnie ani nie opadnie. Wystarczy wypełnić masą tortownicę, wstawić do piekarnika, ustawić timer i czekać. Bez nerwowego sprawdzania, czy w piekarniku wszystko w porządku 😉

Twaróg możesz dosłodzić tak mocno, jak lubisz. Ja dodaję niewiele słodzidła – maksymalnie 2 łyżki cukru kokosowego (o naturalnie karmelowym posmaku) na kilogram sera.

Sernik z zurawina

Sernik z zurawina

Sernik z żurawiną – SKŁADNIKI na 10 porcji:

  • 1 kg twarogu z owczego mleka (albo zwykły twaróg z krowiego mleka)
  • ok. 600 g żurawiny wielkoowocowej (może być mrożona)
  • 4 kopiaste łyżki gęstego miodu (tu: mniszkowy)
  • 2-4 łyżki organicznego cukru kokosowego (lub więcej, wedle uznania – ja dodaję 2)
  • 1 ziarenko tonki (albo 2 laski wanilii)
  • opcjonalnie: pistacje lub inne orzechy do dekoracji

Sernik z żurawiną – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni.
  2. Przygotuj żurawinę. Do rondla przełóż żurawinę. Duś kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż żurawina zmięknie i w części rozpadnie się, przyjmując konsystencję niejednolitej konfitury. Na koniec dodaj miód, wymieszaj i duś jeszcze przez chwilę. Spróbuj, czy masa żurawinowa jest odpowiednio słodka (ja mam wysoki poziom tolerancji na kwaśny smak żurawiny, dlatego nie dodaję do niej zbyt wiele słodzidła).
  3. Twaróg zmiksuj ze świeżo startą tonką albo z ziarenkami wanilii.
  4. Dno tortownicy z odpinaną obręczą (u mnie: średnica 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz. Nie natłuszczam spodu ani boków tortownicy, ale jeśli Twoja forma do pieczenia tego wymaga, możesz to zrobić.
  5. Na dno tortownicy wyłóż żurawinę. Rozprowadź równo, po czym na masę owocową wyłóż zmiksowany twaróg. Wygładź wierzch szpatułką. Kiedy sernik się upiecze, żurawinowy spód stanie się wierzchnią warstwą deseru.
  6. Piecz ok. 70 minut na środkowym poziomie. Po 45 minutach możesz wyłączyć dolną grzałkę.
  7. Upieczony sernik wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, po czym wystudzony wstaw do lodówki na ok. 4 godziny albo na całą noc.
  8. Następnego dnia odepnij obręcz tortownicy i wyłóż sernik na talerz lub paterę spodem do góry – tak, by owocowa warstwa stanowiła wierzch deseru.
  9. Przed podaniem sernik możesz oprószyć posiekanymi pistacjami.

Sprawdź też inne przepisy z:

Sernik z zurawina

Sernik z zurawina

Sernik z zurawina