• 600 g twarogu (tu: z owczego mleka, może być też krowi, np. śmietankowy - ważne, by ser był jak najlepszej jakości)
  • 400 g śmietany (tu: 18% ze Strzałkowa)
  • 4 jajka (wiejskie zerówki)
  • 60 g nierafinowanego cukru pudru
  • szczypta soli
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 ziarenko tonki (lub 2 laski wanilii)
  • 10-12 śliwek
  • 1 płaska łyżeczka cukru kokosowego
  • nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia formy

Sernik ze śliwkami – znakomite ciasto na jesień.

Mój sernik ze śliwkami to sernik śmietankowy – bez masła. I bez spodu. W sernikach najbardziej lubię ser, dlatego spód uważam w nich za całkowicie zbędny. Sernik jest delikatny, jedwabisty, wilgotny i umiarkowanie słodki. Bazę ciasta stanowi twaróg z owczego mleka i polska śmietana (18%) ze Strzałkowa. Jeśli ktoś ma dostęp do 30% śmietany tego producenta, spokojnie może jej użyć – wtedy sernik będzie bardziej puszysty. Twaróg z owczego mleka można zastąpić np. twarogiem śmietankowym ze Strzałkowa.

Ciasto robi się błyskawicznie i nie wymaga żadnych szczególnych zabiegów. Poza jednym – postaraj się o składniki jak najlepszej jakości: prawdziwy twaróg, śmietanę dobrej jakości, wiejskie jaja z pewnego źródła, świeże słodkie dojrzałe śliwki, aromatyczną wanilię albo tonkę.

Sernik dosładzam w minimalnym stopniu (tylko 60 g cukru na 1000 g masy serowo-śmietanowej). Dla nas to proporcje w sam raz, ale jeśli wolisz mocno słodkie smaki, możesz dodać więcej cukru.

Z podanych ilości składników otrzymasz sernik, który podzielisz na 10 sporych porcji.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Używam tortownicy o średnicy 25 cm.

Sprawdź też inne przepisy na SERNIK.

Sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Twaróg, śmietanę, cukier puder, tonkę (albo wanilię) skrobię, jajka (bez rozdzielania żółtek od białek) i szczyptę soli umieść w malakserze i zmiksuj na gładko.
  3. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i natłuść olejem kokosowym. Wlej do tortownicy masę serową i wyrównaj.
  4. Pokrój śliwki w cienkie plasterki (środek śliwki z pestką odkładaj – możesz zjeść je później albo np. zrobić z nich koktajl śliwkowy).
  5. Ułóż śliwki na wierzchu sernika. Posyp śliwki łyżeczką cukru kokosowego.
  6. Wstaw do piekarnika na środkowy poziom i piecz 15 minut (grzanie góra i dół), po czym zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz kolejne 60 minut.
  7. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w środku na 2 godziny.
  8. Wystudzony sernik odstaw w temperaturze pokojowej na kolejne 2 godziny.
  9. Po tym czasie wstaw sernik do lodówki na noc.
  10. Ciasto przechowuj w lodówce.

Sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami