- 500 g ricotty
- 260 g jogurtu greckiego naturalnego
- 3 jajka
- 2 limonki (60 ml soku lub więcej)
- 60 ml miodu
- nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia formy
Mini serniki limonkowe z ricotty.
We Włoszech wśród setek dostępnych gatunków serów można znaleźć między innymi doskonałą, delikatną ricottę o wyraźnie cytrusowym i lekko słodkim smaku. Jej konsystencja i smak skłania do traktowania jej raczej jako deser.
Najważniejsze, że podobną pieczoną ricottę możesz bardzo łatwo zrobić samodzielnie, korzystając jedynie z kilku prostych składników, a tego bez użycia cukru czy mąki.
Tak przygotowany sernik jest bardzo delikatny i puszysty, a nuty limonki i miodu są w nim wyraźnie wyczuwalne. Proste i pyszne!
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Zmiksuj dokładnie ricottę, jogurt, roztrzepane wcześniej jajka, sok z limonki i miód.
- Natłuść kilka niedużych naczynek do zapiekania. Możesz również użyć jednego większego, np. formy keksowej.
- Przelej masę serową do naczynek lub jednego naczynia do zapiekania i piecz ok. 45-50 minut lub nieco dłużej – do czasu, aż wierzch będzie ładnie zrumieniony.
- Odstaw do ostygnięcia, a następnie ostrożnie wyjmij serniki z naczynek.
- Ricottę możesz podać z owocowym sosem, np. z truskawek lub wiśni. By przygotować sos zmiksuj owoce w blenderze i przetrzyj przez sito o drobnych oczkach.
Znam te serniczki i bardzo się lubimy:) od kiedy pierwszy raz upiekłam serniki z ricotty uważam, że to najlepszy rodzaj sera do tego ciasta. Serniczki są tak kremowe, delikatne i jedwabiste jak żadne inne. I najważniejsze, że ricotty nie trzeba mielić ani nic z nią zrobić. Jest czysta i naturalna, a wypieki z niej po prostu mistrzowskie.
Wyglądają cudownie. Muszę szybko przekonać się, jak smakują.
Obłędny, zniknął w okamgneniu