• 500 g ricotty
  • 260 g jogurtu greckiego naturalnego
  • 3 jajka
  • 2 limonki (60 ml soku lub więcej)
  • 60 ml miodu
  • nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia formy

Mini serniki limonkowe z ricotty.

We Włoszech wśród setek dostępnych gatunków serów można znaleźć między innymi doskonałą, delikatną ricottę o wyraźnie cytrusowym i lekko słodkim smaku. Jej konsystencja i smak skłania do traktowania jej raczej jako deser.

Najważniejsze, że podobną pieczoną ricottę możesz bardzo łatwo zrobić samodzielnie, korzystając jedynie z kilku prostych składników, a tego bez użycia cukru czy mąki.

Tak przygotowany sernik jest bardzo delikatny i puszysty, a nuty limonki i miodu są w nim wyraźnie wyczuwalne. Proste i pyszne!

serniki-z-ricotty-l_03

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Zmiksuj dokładnie ricottę, jogurt, roztrzepane wcześniej jajka, sok z limonki i miód.
  3. Natłuść kilka niedużych naczynek do zapiekania. Możesz również użyć jednego większego, np. formy keksowej.
  4. Przelej masę serową do naczynek lub jednego naczynia do zapiekania i piecz ok. 45-50 minut lub nieco dłużej – do czasu, aż wierzch będzie ładnie zrumieniony.
  5. Odstaw do ostygnięcia, a następnie ostrożnie wyjmij serniki z naczynek.
  6. Ricottę możesz podać z owocowym sosem, np. z truskawek lub wiśni. By przygotować sos zmiksuj owoce w blenderze i przetrzyj przez sito o drobnych oczkach.

serniki-z-ricotty-l_02

serniki-z-ricotty-l_01

zBLOGowani.pl