Sinangag.
W egzotycznych kuchniach, takich jak na przykład tropikalna kuchnia Pacyfiku najbardziej lubię to, że nie ma tam podziałów posiłków na typowe dla Europy śniadania, obiady czy kolacje. Ryż z warzywami, jajkiem lub mięsem na dzień dobry? Czemu nie! Na co dzień gotuję w ten sam sposób. To, co ktoś uznałby za klasyczny lunch lub obiad, u nas zwykle jest śniadaniem. A jak jest u Was? Na zmianę kanapki, owsianki i jajecznica czy freestyle i głowa pełna pomysłów? 
Dzisiejszy przepis to błyskawiczny klasyk z Filipin, czyli Sinangag – smażony ryż z czosnkiem i jajkiem. Choć jest banalnie prosty, smakuje wybornie, a aromat i smak czosnku jest zaskakująco stonowany. Polecam spróbować – nawet jeśli nie na śniadanie, to na przykład na obiad. Sinangag robi się w kwadrans! Można go podać z dowolnymi dodatkami, na przykład z warzywami lub mięsem zamiast jajek, etc. Polecam wariant z jajkami, ponieważ moim zdaniem jest znakomity.
Używam trzech gatunków pieprzu, ale spokojnie możesz dodać tylko zwykły czarny pieprz roztarty w moździerzu lub mielony, odpowiednio zwiększając jego ilość.
Sinangag

Sinangag

Sinangag (smażony ryż z czosnkiem i jajkiem) – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

  • 250 g ryżu jaśminowego (lub basmati)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3-4 jajka
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu rozgniecionego w moździerzu
  • 1 łyżeczka pieprzu z Madagaskaru (voatsiperifery) rozgniecionego w moździerzu
  • 1 owoc długiego pieprzu rozgniecionego w moździerzu
  • sól
  • trochę listków kolendry
  • olej do smażenia ryżu
  • olej kokosowy lub ghee (masło klarowane) do smażenia jajek

Sinangag (smażony ryż z czosnkiem i jajkiem) – PRZEPIS:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu i odcedź. Możesz również użyć ryżu ugotowanego poprzedniego dnia. Taki podsuszony ryż świetnie sprawdzi się w tym przepisie.
  2. Czosnek obierz ze skórki, drobno posiekaj i podduś na oleju, aż stanie się lekko złocisty. Uważaj, by czosnku nie przypalić (taki będzie gorzki i niejadalny).
  3. Dodaj na patelnię ryż. Wcześniej rozdziel łyżką ewentualne grudki, ryż powinien być sypki.
  4. Podsmaż, mieszając, przez kilka minut. Na koniec dopraw ryż solą i częścią pieprzu.
  5. Na drugiej patelni usmaż jajka na oleju kokosowym lub maśle. Żółtka pozostaw płynne. Podczas smażenia dopraw jajka solą i pieprzem. Na koniec posyp listkami świeżej kolendry. Podawaj od razu.

Sinangag

Sinangag

cdn.