Śledzie matias na kanapce.

Śledzie matias na kanapce z ziołową pastą z awokado to moja wariacja na temat najpopularniejszej odsłony klasycznego holenderskiego street foodu.

Sledzie matias na kanapce

Sledzie matias na kanapce

Nie można być w Amsterdamie lub gdziekolwiek indziej w Holandii i nie zjeść matiasa lub innych rybek sprzedawanych na papierowych tackach lub w bułce. Po prostu. W całym Amsterdamie rybki na szybko sprzedaje się z takich lub podobnych kiosków, jak widoczny na poniższym obrazku:

Najsmaczniejsze są matiasy serwowane na papierowych tackach, ponieważ holenderskie bułki – i generalnie pieczywo – są wyjątkowo parszywej jakości. Może to jest powód, dla którego Holendrzy traktują kanapki posypką tortową? Z rozpaczy? 😛 Jeżeli komuś brakuje motywacji do odstawienia glutenu, powinien wybrać się na dłuższy urlop do Holandii, sukces murowany! 😉

Uliczny matias bez bułki w najprostszej wersji – z ogórkiem – wygląda tak:

Więcej nt. jedzenia w Amsterdamie znajdziesz we wpisie: Amsterdam w obiektywie II

Sledzie matias na kanapce

Śledzie matias na kanapce – SKŁADNIKI:

Pasta z awokado:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 łyżeczki czystej naturalnej pasty z pistacji (lub 3 łyżeczki pistacji niesolonych i nieprażonych)
  • duża garść koperku
  • duża garść listków mięty
  • 1/3 dużego pęczka kolendry (listki wraz z łodyżkami)
  • sok z 1 cytryny (lub więcej w razie potrzeby)
  • chlust oleju lnianego
  • szczypta soli
  • duża szczypta młotkowanego czarnego pieprzu

Kanapki:

  • kilka kromek chleba, np. domowego chleba z ziaren
  • 3 matiasy (filety)
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 duża szalotka
  • porządny chlust octu z białego wina
  • 1 łyżka pistacji niesolonych i nieprażonych
  • sól
  • trochę listków koperku
  • olej lniany
  • trochę soku z cytryny

Śledzie matias na kanapce – PRZEPIS:

  1. Szalotkę* pokrój w cienkie talarki (najlepiej przy użyciu mandoliny). Przełóż do miseczki, dodaj szczyptę soli, wlej 3-4 łyżki octu oraz wrzątek (ZOBACZ). Odstaw.
  2. W robocie kuchennym albo w blenderze przygotuj pastę z awokado, miksując wszystkie składniki. Do zielonej pasty możesz dodać również zestaw innych ziół (np. pietruszkę, bazylię czy rukolę).
  3. Kromki chleba skrop olejem lnianym, posmaruj pastą z awokado i ułóż na nich kawałki matiasów.
  4. Dodaj cienkie plastry awokado oraz odsączoną z zalewy szalotkę.
  5. Kromki skrop olejem i sokiem z cytryny oraz posyp listkami koperku oraz rozgniecionymi w moździerzu pistacjami.

*Dodaję marynowaną szalotkę, ponieważ w takiej formie jest smaczniejsza – mięknie, jest delikatniejsza, a jej smak nieco traci na intensywności. Jeżeli wolisz, możesz użyć także cebuli surowej.

Sprawdź też inne przepisy #MATIAS

Na koniec, dla przypomnienia, kilka słów o autentycznych matiasach.

Jako matias (nie mylić ze zwykłym śledziem po tarle opisywanym jako à la matias!!!) może być sprzedawany wyłącznie oryginalny holenderski śledź (maatjesharing), który spełnia kilka warunków:

  • tłuszcz w gotowym matiasie przekracza 16 %,
  • śledź musi być złowiony w okresie od połowy maja do końca czerwca (przed tarłem) przez holenderskich koncesjonowanych rybaków,
  • w Holandii musi przejść kaken – to technika usuwania wnętrzności wraz ze skrzelami, by pozbyć się z ryby w 100% krwi bez odcinania głowy; wewnątrz śledzia powinna pozostać nieuszkodzona trzustka wraz z żyłką przewodu pokarmowego
  • matias musi dojrzewać określoną ilość czasu w 10% solance z oczyszczonej soli kamiennej
  • matias musi przejść specyficzny proces zamrażania w celu usunięcia ewentualnych pasożytów i nicieni
  • matias musi przejść specyficzny proces rozmrażania i moczenia, po którym poziom soli nie przekracza 3%
  • dalej, jest filetowany w określony sposób, by usunąć z ryby kręgosłup wraz z ośćmi
  • świeże matiasy mogą być sprzedawane przy temperaturze zewnętrznej max. 7 stopni C.

W Polsce najprościej jest kupić oryginalne holenderskie matiasy w zalewie z oleju roślinnego.

Sledzie matias na kanapce

Sledzie matias na kanapce