Śledzie matias z warzywami korzeniowymi.

Śledzie matias z marchewką i rzepą to kolejna lekka i pyszna przystawka z matiasami w roli głównej.

Intensywnie różowa rzepa arbuzowa to bez dwóch zdań warzywo roku 2017. Smakuje jak rzodkiew, a wygląda jak milion dolarów :-) Jasna skórka jest niepozorna i nie zwraca uwagi, ale miąższ – krwiście czerwony jak węgierski arbuz – już tak! Nie dziwi więc, że na straganach zwykle co najmniej jedna sztuka leżakuje w postaci przekrojonej na pół. To najlepszy sposób, by zwrócić na ten korzeń uwagę. Ja się nie oparłem ;-)

Śledź to wciąż najchętniej spożywana w Polsce ryba, a holenderskie matiasy to śledziowa wierchuszka. Ich smak i struktura są unikalne i niepodrabialne. Żadne inne śledzie nie są tak delikatne, kremowe i tłuściutkie jak matiasy, które dosłownie rozpływają się w ustach.

Warto pamiętać, że prawdziwe matiasy nie są jasne (prawie białe) jak standardowe filety śledziowe, ale naturalnie różowawe, co wynika z metody i momentu ich oprawiania. Czasem są sprzedawane nawet z ogonkami i fragmentem kręgosłupa. W Warszawie matiasy można kupić pod Halą Mirowską (ok. 80 zł/kg – to standardowa cena), a tym, którzy szukają namiarów na inne miejsca, gdzie można je dostać polecam lekturę komentarzy pod tym zdjęciem.

Sledzie matias z warzywami korzeniowymi

Sledzie matias z warzywami korzeniowymi

Śledzie matias z warzywami korzeniowymi – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • matiasy (3 filety)
  • 1 rzepa arbuzowa
  • 1 biała marchewka
  • 1 żółta marchewka
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu
  • czarny pieprz grubo mielony lub tłuczony
  • trochę świeżego koperku
  • olej z gorczycy (lub olej lniany albo oliwa)

Śledzie matias z warzywami korzeniowymi – PRZEPIS:

  1. Marchewki pokrój w długie paski przy pomocy obieraczki do warzyw.
  2. Paski z marchewki przełóż do miski. Dodaj olej i sporo świeżo oraz grubo zmielonego pieprzu. Wymieszaj.
  3. Wyszoruj rzepę i przy pomocy mandoliny odkrój kilka plasterków. Ja nie obieram rzepy ze skóry.
  4. Filety z matiasa pokrój na 2-3 kawałki. Ułóż je na talerzach (na przykład po trzy ładne kawałki na porcję).
  5. Dodaj porcję marchewki i kilka plasterków rzepy. Skrop olejem lub oliwą.
  6. Posyp odrobiną natki koperku i grubo młotkowanym zielonym i czerwonym pieprzem.

Sledzie matias z warzywami korzeniowymi

Sledzie matias z warzywami korzeniowymi

Sledzie matias z warzywami korzeniowymi