Śledzie matias z jabłkiem.

Za każdym razem, kiedy trafię na prawdziwe, piękne holenderskie matiasy, nie mogę im się oprzeć. Kupuję bez namysłu i rozważania, jak je przyrządzę, ponieważ smakują doskonale w każdej postaci. Niczego szczególnego im nie potrzeba. Smaku autentycznych matiasów nie da się porównać z niczym innym. Takie śledzie są niesamowicie delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach. Tym bardziej szkoda, że w Polsce są tak trudno dostępne.

Prawdziwe śledzie matiasy nie są jasne (prawie białe) jak standardowe filety śledziowe, ale naturalnie różowawe, co wynika z metody i momentu ich oprawiania. Czasem są sprzedawane nawet z ogonkami i fragmentem kręgosłupa. Ja kupuję matiasy pod Halą Mirowską (ok. 70 zł/kg – to standardowa cena), a wszystkim, którzy szukają namiarów na miejsca, gdzie można je dostać (nie tylko w Warszawie), polecam lekturę komentarzy pod tym zdjęciem. Wasza reakcja na widok matiasów mówi sama za siebie – śledzie wciąż niepodzielnie rządzą na polskich stołach. I dobrze 🙂 

Połączenie matiasów z jabłkiem jest jednym z moich ulubionych, a dodatkowo świetnie wpisuje się w zimowy, świąteczny klimat. Do tego przepyszny sos z duszonej cebuli, suszonych wiśni i soku z pomarańczy.

Tak podane śledzie będą znakomitą przystawką na świątecznym stole, ale też super śniadaniem (jak u nas), lunchem lub kolacją. Podawaj je jak chcesz, byle często!

Suszone wiśnie możesz zastąpić suszoną żurawiną (najlepiej niedosładzaną) albo ciemnymi, niesiarkowanymi rodzynkami. Przyprawy korzenne możesz wzbogacić goździkami (to składnik opcjonalny).

Jeżeli nie masz mandoliny, cebulę i jabłka pokrój ostrym nożem lub w robocie kuchennym. Ważne, by plasterki jabłka i piórka cebuli były możliwie jak najcieńsze.

Śledzie matias

Śledzie matias

Śledzie matias z jabłkiem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 3 płaty matiasów
  • 2 małe jabłka (tu: odmiana empire)
  • 1 średnia czerwona cebula
  • garść suszonych wiśni (niedosładzanych)
  • 1/2 pomarańczy (tu: włoska czerwona)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • kilka goździków (opcjonalnie)
  • szczypta czarnego pieprzu
  • odrobina świeżego koperku
  • trochę soku z cytryny

Śledzie matias z jabłkiem – PRZEPIS:

  1. Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w cienkie piórka przy pomocy mandoliny.
  2. Przełóż cebulę do małego garnka, dodaj suszone wiśnie i wlej świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy. Zagotuj, dodaj przyprawy korzenne i wymieszaj. Gotuj, aż cebula zmięknie, a sos nieco zgęstnieje i zredukuje się. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Matiasy pokrój w regularne trójkątne kawałki.
  4. Jabłka ze skórką pokrój w cienkie plasterki przy pomocy mandoliny.
  5. Plasterki jabłka skrop sokiem z cytryny, by nie ciemniały.
  6. Na talerzach ułóż plasterki jabłka w okrąg. Na nich ułóż kawałki matiasów.
  7. Dodaj duszoną cebulę z wiśniami. Skrop porcje niewielką ilością sosu i dodaj listki koperku.

Smacznego!

Śledzie matias

Śledzie matias

Śledzie matias

Sprawdź też: