• ok. 200 g kuskusu
  • 100 g moreli suszonych
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki migdałów w miodzie (tu: Towary Niezwykłe)
  • 2 łyżki miodu
  • 600 ml mleka 3,2%
  • 1/2 granatu
  • trochę cynamonu

Świetny przepis na słodką owsiankę z kuskusu. Idealny na szybkie śniadanie.

To pyszne śniadaniowe danie, którego przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu. Wykorzystałem tu (nieco przeze mnie zmodyfikowany) przepis Jamie Olivera z książki „Kulinarne wyprawy Jamiego”.

Do przygotowania sosu można wykorzystać właściwie dowolne owoce, suszone albo świeże. Przedstawiona poniżej wersja to zresztą tylko jedna z propozycji, którą można w dowolny sposób modyfikować. Spróbujcie, bo naprawdę warto!

1. Pokrójcie morele na kawałki i zalejcie je wrzątkiem (wody powinno być tyle, by przykryła owoce, ale nie więcej). Przykryjcie miseczkę z morelami talerzem i odstawcie.

2. Wsypcie kuskus do garnka, wlejcie mleko i dodajcie miód. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie, mieszając, na małym ogniu przez 2-3 minuty, w razie potrzeby – gdy kuskus stanie się zbyt gęsty – dolewając więcej mleka lub wody. Taki czas gotowania wystarczy, jeśli używacie (tak jak ja w tym przypadku) najpopularniejszego w Polsce kuskusu błyskawicznego. Jeśli używacie zwykłego (prawdziwego) kuskusu, gotujcie go 5-7 minut.

3. Gdy kuskus będzie gotowy, przełóżcie morele wraz z wodą do blendera i dodajcie sok z pomarańczy. Zmiksujcie całość.

4. Przełóżcie kuskus do miski, na wierzch wyłóżcie sos z moreli oraz migdały w miodzie (można zastąpić je np. uprażonymi na suchej patelni migdałami lub orzechami, z dodanym pod koniec prażenia miodem). Na koniec dodajcie trochę pestek granatu* i posypcie całość niewielką ilością cynamonu.

*Jak łatwo wydobyć pestki z granatu: przytrzymując połówkę owocu dłonią od jego wewnętrznej strony, energicznie uderzaj łyżką w twardą skórę. Żeby nie zachlapać siebie ani kuchni, najlepiej zrobić to nad dużym, głębokim naczyniem.

Smacznego!

Pozostałe przepisy na owsianki znajdziecie TUTAJ.

Kuskus na slodko L_04