- ok. 200 g kuskusu
- 100 g moreli suszonych
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki migdałów w miodzie (tu: Towary Niezwykłe)
- 2 łyżki miodu
- 600 ml mleka 3,2%
- 1/2 granatu
- trochę cynamonu
Świetny przepis na słodką owsiankę z kuskusu. Idealny na szybkie śniadanie.
To pyszne śniadaniowe danie, którego przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu. Wykorzystałem tu (nieco przeze mnie zmodyfikowany) przepis Jamie Olivera z książki „Kulinarne wyprawy Jamiego”.
Do przygotowania sosu można wykorzystać właściwie dowolne owoce, suszone albo świeże. Przedstawiona poniżej wersja to zresztą tylko jedna z propozycji, którą można w dowolny sposób modyfikować. Spróbujcie, bo naprawdę warto!
1. Pokrójcie morele na kawałki i zalejcie je wrzątkiem (wody powinno być tyle, by przykryła owoce, ale nie więcej). Przykryjcie miseczkę z morelami talerzem i odstawcie.
2. Wsypcie kuskus do garnka, wlejcie mleko i dodajcie miód. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie, mieszając, na małym ogniu przez 2-3 minuty, w razie potrzeby – gdy kuskus stanie się zbyt gęsty – dolewając więcej mleka lub wody. Taki czas gotowania wystarczy, jeśli używacie (tak jak ja w tym przypadku) najpopularniejszego w Polsce kuskusu błyskawicznego. Jeśli używacie zwykłego (prawdziwego) kuskusu, gotujcie go 5-7 minut.
3. Gdy kuskus będzie gotowy, przełóżcie morele wraz z wodą do blendera i dodajcie sok z pomarańczy. Zmiksujcie całość.
4. Przełóżcie kuskus do miski, na wierzch wyłóżcie sos z moreli oraz migdały w miodzie (można zastąpić je np. uprażonymi na suchej patelni migdałami lub orzechami, z dodanym pod koniec prażenia miodem). Na koniec dodajcie trochę pestek granatu* i posypcie całość niewielką ilością cynamonu.
*Jak łatwo wydobyć pestki z granatu: przytrzymując połówkę owocu dłonią od jego wewnętrznej strony, energicznie uderzaj łyżką w twardą skórę. Żeby nie zachlapać siebie ani kuchni, najlepiej zrobić to nad dużym, głębokim naczyniem.
Smacznego!
Pozostałe przepisy na owsianki znajdziecie TUTAJ.
No to kuskus czy owsianka? Bo owsiankę robi się z owsa a nie z pszenicy. (Kuskus to kaszka pszenna).
Owsianka z kuskusu. Albo: kuskus w tresci, a owsianka w formie.
Wiem, z czego robi sie kuskus i czym pszenica rozni sie od owsa, ale tutaj to nie ma nic do rzeczy. Formalnie rzecz biorac, kuskus to makaron, nie kasza. Mozna spierac sie co do nazewnictwa, pytanie tylko po co?
Fajny pomysł na śniadanie :)
A kuskus jest bezglutenowy??????????
Kuskus, jako wytwarzany z pszenicy, oczywiście zawiera gluten. Proszę przeczytać ten wpis: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/facet-i-kuchnia-zrywa-z-glutenem/
Facet i Kuchnia jest serwisem bezglutenowym od maja 2014 r. Wcześniej publikowane przepisy mogą zawierać gluten, pozdrawiam
A kuskus jest bezglutenowy??????????Mam wątpliwości ……..
Kuskus, jako wytwarzany z pszenicy, oczywiście zawiera gluten. Proszę przeczytać ten wpis: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/facet-i-kuchnia-zrywa-z-glutenem/
Facet i Kuchnia jest serwisem bezglutenowym od maja 2014 r. Wcześniej publikowane przepisy mogą zawierać gluten, pozdrawiam
To miały być bezglutenowe przepisy………….i co ?
Proszę przeczytać ten wpis: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/facet-i-kuchnia-zrywa-z-glutenem/
Facet i Kuchnia jest serwisem bezglutenowym od maja 2014 r. Wcześniej publikowane przepisy mogą zawierać gluten, pozdrawiam
Szkoda, że kuskus ma gluten;)
Szkoda, ale jest wyjście. Od przejścia na bezglut używam jaglanki https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/kasza-jaglana-z-wisniami-jaglanka-z-owocami/ lub komosy https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/komosa-ryzowa-z-owocami-quinoa-sniadaniowa-na-slodko/