• 5-6 mini bananów (lub 1-2 zwykłe)
  • trochę świeżo startego parmezanu lub pecorino
  • miód
  • garść orzechów włoskich
  • olej kokosowy nierafinowany do smażenia

Smażone mini banany z parmezanem i miodem.

To pomysł na szybkie i bardzo proste słodkie śniadanie albo deser, oparty na kontraście słodyczy bananów i miodu oraz słonego smaku sera.

Użyłem dojrzałych mini bananów (ZOBACZ), które nie tylko fajnie się prezentują, ale mają też nieco inny smak i intensywniejszy kolor miąższu w porównaniu ze zwykłymi bananami (a właściwie tym, co jako banany sprowadza się do Europy;-). Spróbuj ich poszukać, czasem można dostać je również na targach po obniżonej cenie. W razie potrzeby możesz też użyć zwykłych bananów, pokrojonych na mniejsze kawałki.

Dodatki to zawsze świetnie uzupełniająca się trójca – dojrzały ser, miód i orzechy (włoskie i nerkowce).

Mini banany L_06

Mini banany L_04

PRZEPIS:

  1. Obrane ze skórki banany przekrój wzdłuż na połówki. Ser zetrzyj na tarce.
  2. Ułóż banany na talerzu przecięciem do góry i posyp serem, przyciskając go do owoców.
  3. Na patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego i ułóż banany stroną z serem ku powierzchni patelni (ZOBACZ).
  4. Gdy banany zmiękną, a ser się przypiecze, delikatnie obróć je na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę.
  5. Przełóż banany na talerz, polej miodem i posyp orzechami.
  6. Jako dodatkowej dekoracji możesz użyć jadalnych kwiatów (np. bratków, nasturcji, jarmużu, etc.).

Mini banany L_01

Mini banany L_03