- ok. 200 g halloumi
- pęczek szparagów (0,5 kg)
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- kilka suszonych pomidorów
- kilka filecików anchois
- 2 garście świeżych listków bazylii
- suszona wędzona papryka
Całkiem dobrana para, czyli smażony halloumi i szparagi.
Halloumi idealnie nadaje się do smażenia, podobnie zresztą jak szparagi. Obydwa składniki świetnie komponują się z ostrym i wyrazistym smakiem chilli i anchois oraz jedynym w swoim rodzaju smakiem i aromatem wędzonej papryki.
1. Halloumi pokrójcie w kostkę i podsmażcie na patelni.
2. W tym czasie oderwijcie zdrewniałe końcówki szparagów i pokrójcie szparagi na kawałki. Główki odłóżcie na bok.
3. Podsmażony ser zdejmijcie z patelni, rozgrzejcie olej, wrzućcie anchois, szparagi oraz rozgniecione ząbki czosnku.
4. Smażcie ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając, następnie dodajcie posiekaną papryczkę chilli, pokrojone suszone pomidory i główki szparagów.
5. Po 2-3 minutach dodajcie ser i wędzoną paprykę, i smażcie – mieszając – jeszcze przez chwilę.
6. Zdejmijcie patelnię z ognia, dodajcie bazylię, doprawcie pieprzem i wymieszajcie.
Smacznego!
WOW, pyszności!!!
Bardzo smakowite
Namówiłeś mnie i w końcu spróbowałam tego sera – jest niesamowity! Zwłaszcza grillowany:)
Fajny pomysł na szparagi. Zrobiłam i bardzo nam smakowało