• ok. 200 g halloumi
  • pęczek szparagów (0,5 kg)
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka filecików anchois
  • 2 garście świeżych listków bazylii
  • suszona wędzona papryka

Całkiem dobrana para, czyli smażony halloumi i szparagi.

Halloumi idealnie nadaje się do smażenia, podobnie zresztą jak szparagi. Obydwa składniki świetnie komponują się z ostrym i wyrazistym smakiem chilli i anchois oraz jedynym w swoim rodzaju smakiem i aromatem wędzonej papryki.

1. Halloumi pokrójcie w kostkę i podsmażcie na patelni.

2. W tym czasie oderwijcie zdrewniałe końcówki szparagów i pokrójcie szparagi na kawałki. Główki odłóżcie na bok.

3. Podsmażony ser zdejmijcie z patelni, rozgrzejcie olej, wrzućcie anchois, szparagi oraz rozgniecione ząbki czosnku.

4. Smażcie ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając, następnie dodajcie posiekaną papryczkę chilli, pokrojone suszone pomidory i główki szparagów.

5. Po 2-3 minutach dodajcie ser i wędzoną paprykę, i smażcie – mieszając – jeszcze przez chwilę.

6. Zdejmijcie patelnię z ognia, dodajcie bazylię, doprawcie pieprzem i wymieszajcie.

Smacznego!

Szparagi z halloumi L_08