• 150 g czarnego ryżu
  • ok. 20 krewetek Black Tiger
  • 2 papryczki chilli
  • spory kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • mielona kolendra
  • przyprawa 5 smaków
  • przyprawa do owoców morza (Hambleden)
  • pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 limonki

Proste, szybkie i aromatyczne danie.

W razie potrzeby użyjcie innego ryżu i dodajcie własny, sprawdzony zestaw przypraw. Ostrość chilli i imbiru jest równoważona przez delikatne krewetki.

1. Ugotujcie ryż w osolonej wodzie.

2. Obierzcie imbir łyżką i posiekajcie w drobną kostkę. Posiekajcie drobno czosnek. Podsmażcie imbir i czosnek na patelni razem z mieloną kolendrą, przyprawą 5 smaków i przyprawą do ryb, aż zaczną mięknąć.

3. Dodajcie ryż i smażcie, mieszając, przez kilka minut.

4. Dodajcie krewetki oraz posiekane papryczki chilli (z jednej usuńcie pestki). Smażcie, mieszając, aż krewetki będą gotowe (ok.3- 4 minut).

5. Zdejmijcie z ognia, dodajcie posiekaną natkę i pieprz do smaku, i wymieszajcie.

6. Podawajcie razem z cząstkami limonki.

Smażony ryż z krewetkami L_03