• kilka kromek pumpernikla
  • 1 jajko
  • tapenade z oliwek i domowej nutelli (przepis na tapenade w treści wpisu)
  • garść orzechów nerkowca (lub innych)
  • trochę dowolnych kiełków (tu: kiełki brokułowe)
  • trochę porzeczek (tu: mrożone z własnego ogrodu)
  • oliwa extra vegine

Oliwki, domowa nutella, tabasco, pumpernikiel, kiełki i porzeczki, czyli mała zabawa z formą podania i łączeniem smaków.

To jeden z pomysłów na wykorzystanie doskonałej tapenady z czarnych oliwek, domowej nutelli, tabasco i oliwy extra vergine.

Smażone krążki pumpernikla nabierają zupełnie nowego smaku. Polubisz je, nawet jeśli – tak jak ja – nie przepadasz za tym chlebem w „czystej” postaci. Do tego kiełki z czerwonymi porzeczkami, które zamroziłem w sezonie. Wbrew pozorom, nie jest to aż tak karkołomne połączenie, jak mogłoby się wydawać. Całość znakomicie do siebie pasuje.

Smazony pumpernikiel i porz L_11

1. Przygotuj tapenadę według tego przepisu:

TAPENADE Z CZEKOLADY, CZARNYCH OLIWEK I TABASCO

2. Ze standardowych kromek pumpernikla, przy pomocy okrągłej foremki, wytnij kółka (zamiast wycinać, możesz wykorzystać również kupny, gotowy pumpernikiel w postaci małych okrągłych kromek).

3. W misce roztrzep jajko i zanurz w nim krążki pumpernikla.

4. Podsmaż pumpernikla w jajku z dwóch stron, aż ładnie się zrumieni.

5. Na talerzu ułóż przy pomocy foremki porcje tapenady, krążki chleba oraz porcję kiełków wymieszanych z porzeczkami i niewielką ilością oliwy.

6. Całość posyp posiekanymi orzechami nerkowca (albo migdałami lub innymi orzechami, które lubisz).

Smacznego!

Smazony pumpernikiel i porz L_04